1. Coronamaatregelen grotendeels gehandhaafd
Het leeuwendeel van de coronamaatregelen wordt verlengd met drie weken tot 20 april. Met de oplopende besmettingscijfers is volgens het kabinet weinig ruimte voor verruimingen. De terrassen blijven nog even dicht en winkelen kan nog steeds alleen op afspraak. De enige verruiming die wordt toegestaan is die van de avondklok. De ophokplicht geldt vanaf 31 maart vanaf 22:00 in plaats van 21:00. Het negatieve reisadvies wordt verlengd tot en met 15 mei. De volgende persconferentie staat gepland op 13 april.
Ondertussen blijkt uit cijfers van het UWV dat ongeveer 5 procent van de ondernemers die coronasteun moet terugbetalen bezwaar maakt. Ongeveer een vijfde van de bezwaren is toegekend. Daar zitten soms schrijnende gevallen bij.
2. Meatable haalt megabedrag op, onder meer bij DSM
Kweekvleesproducent Meatable heeft 47 miljoen dollar opgehaald bij onder meer DSM, Section 32 van voormalig Google Ventures CEO Bill Marris, biowetenschappers en investeerders. In totaal haalde het bedrijf van Krijn de Nood en Daan Luining 60 miljoen dollar op sinds de oprichting in 2018. Het opgehaalde kapitaal wordt ingezet voor uitbreiding van het team en productportfolio alsmede het opzetten van een kleinschalige productie in Delft. Meatable richt zich op de ontwikkeling van gecultiveerd varkens- en rundvlees. De Nood sprak eerder de verwachting uit tegenover MT/Sprout dat het product uiteindelijk goedkoper zal worden dan traditioneel vlees. ‘Een koe moet je drie jaar te eten geven, je moet hem warm houden en je gebruikt maar 60 procent van de koe voor het vlees. Dat is inefficiënt.’
3. Kabinet stopt miljoenen in Nederlands AI-consortium
Drie verschillende kennis- en investeringsconsortia op het gebied van kunstmatige intelligentie, watertechnologie en medische technologie krijgen ieder 8 miljoen euro van de regering. In de consortia zijn bedrijfsleven, kennisinstituten zoals universiteiten en investeerders samengeklonterd. De zogeheten Thematische Technology Transfer is gericht op kennisuitwisseling tussen kennisinstituten en startups. Zo trekt de Universiteit van Amsterdam op met investeerder Lumo Labs op het gebied van AI. Het consortium dat zich richt op watertechnologie werkt is een samenwerking tussen NOM en de Rijksuniversiteit Groningen. Het derde consortium is een initiatief van techbedrijven en betrekt vier universiteiten. Belangenvereniging Dutch Startup Association vindt de regeling ‘een goed initiatief’ al zou het liever een algemene regeling zien voor jonge bedrijven om uit de crisis te komen.
4. Axign tikt 10 miljoen binnen
Halfgeleiderbedrijf Axign heeft 10 miljoen dollar opgehaald in een investeringsronde onder leiding van Forward.One. Bestaande investeerders als KBC Focus, OostNL en enkele business angels nemen ook deel. Het bedrijf ontwikkelt een audiochip voor producten op batterijen zoals slimme luidsprekers. De financiering zal onder meer gebruikt worden om commerciële organisatie te versterken.
5. Fixico haalt nog eens 5 miljoen op
Fixico heeft zijn Series A-financiering met 5 miljoen euro uitgebreid tot 12 miljoen euro. De investeringsronde van het digitale autoschadeherstelplatform werd aangevoerd door Autotech Ventures. Het Spaanse Mundi Ventures is ook aangehaakt en bestaande investeerders als Finch Capital deden weer mee. Het bedrijf van Derk Roodhuyzen de Vries en Mark van Laar heeft nu in totaal €19,3 miljoen aan groeigeld opgehaald. Met de nieuwste investering wil de challenger van 2014 de productontwikkeling versnellen en verder uitbreiden in Europa. Fixico heeft ook eBay-veteraan Simon Rothman binnengehaald als commissaris.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Zo dik zijn de verliezen van WeWork
In de opmaat naar de beursgang geeft flexplekkenverhuurder WeWork weer informatie vrij. Daaruit blijkt dat in 2020 een verlies van maar liefst 3,2 miljard dollar werd geleden nadat veel locaties wegens Covid-19 tijdelijk dicht moesten. Financial Times, dat de documentatie heeft ingezien, schrijft dat de bezettingsgraad daalde van 72 procent aan het begin van 2020 naar 47 procent aan het eind van het jaar. Uit de documentatie blijkt werd dat WeWork mikt op een waardering van 9 miljard dollar. Twee jaar geleden zou het bedrijf nog tegen een waardering van 47 miljard dollar naar de beurs gaan.
Wat we ook lazen:
- Zweden is van plan om de prijs landingsrechten te koppelen aan duurzaamheidsdoelen (Reuters)
- Prince Harry wordt chief impact officer bij health startup BetterUp (Yahoo)
- Gisteren verkocht Twitter-baas Jack Dorsey de eerste tweet voor $2,9 miljoen. Maar hoe komt deze waarde tot stand? (Trouw)
- Een ex-gedeputeerde van het CDA sluisde subsidiegeld naar zijn eigen bv’s (NRC Handelsblad)
- DeGiro kende in coronatijd een uitstekend jaar. De ebitda liep op naar €53 miljoen, terwijl de nieuwe eigenaar Flatex op een stuk minder rekende. (Quote)
- Kredietverzekeraar Atradius verwacht dat het aantal faillissementen in Nederland dit jaar met 44 procent toeneemt ten opzichte van vorig jaar.
- Robinhood zou in het geniep de papieren hebben ingeleverd bij de toezichthouder om een beursgang op de Nasdaq mogelijk te maken (CNBC)