1. Gorillas haalt bijna 1 miljard dollar op
Flitsbezorger Gorillas haalt bijna 1 miljard dollar op in zijn Serie C-ronde. Hoeveel precies, dat zegt het bedrijf er niet bij. Vermoedelijk gaat het om de 950 miljoen dollar waar The Information al over berichtte in september. Gorillas claimt de ‘grootste financieringsronde van een niet-beursgenoteerd bedrijf in de Europese boodschappenbezorgmarkt’ te hebben gedaan. De ronde wordt geleid door Delivery Hero. Ook deden meerdere bestaande en nieuwe investeerders mee. In maart haalde het bedrijf nog 290 miljoen dollar op in zijn Serie B-ronde. Gorillas heeft nu 180 zogenoemde warehouses geopend in negen landen. Het bedrijf is actief in 55 steden, waaronder Amsterdam, Londen, Parijs, Madrid en New York.
2. Airbnb verliest driekwart woningen in Amsterdam
Airbnb is meer dan driekwart van zijn woningruimte in Amsterdam kwijtgeraakt, als gevolg van de ingevoerde registratieplicht op 1 oktober. Dat melden de Volkskrant en de NOS op basis van een gemeentepeiling. Waren er op 28 maart dit jaar nog 16.648 verhuurders in de hoofdstad, op 4 oktober was dat aantal gedaald naar 2924 verhuurders. Door de in Amsterdam ingevoerde registratieplicht moeten verhuurders van vakantiewoningen zich registreren bij de gemeente. Ook moeten zij iedere huurder bij de gemeente registreren. Doen ze dit niet, dan riskeren de verhuurders een boete. Airbnb bevestigt aan de Volkskrant dat alle niet-geregistreerde accounts in Amsterdam zijn verwijderd.
3. Facebook zoekt 10.000 Europeanen voor vervolg internet
Facebook kondigt in een blogpost aan dat het bedrijf een metaversum wil bouwen. Dit is een online ruimte waarin mensen dankzij virtual en augmented reality met elkaar kunnen communiceren door avatars. Volgens kenners zou het metaversum weleens de logische opvolger van het internet kunnen zijn, schrijft het Financieele Dagblad. Om dit klaar te spelen, zoekt het social media-bedrijf hiervoor 10.000 knappe koppen uit de Europese Unie. Het bedrijf schrijft veel vertrouwen te hebben in Europese initiatieven: ‘Europese bedrijven lopen voorop op verschillende gebieden, of het nu de Duitse biotech is die helpt bij de ontwikkeling van het allereerste mRNA-vaccin of de coalitie van Europese neobanken die de toekomst van financiën leiden.’
4. 55.000 bedrijven hebben NOW-zaakjes nog niet op orde
Door corona geplaagde ondernemers, opgelet: zo’n 55.000 werkgevers hebben nog altijd geen definitieve berekening aangevraagd voor de eerste periode van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), dus die van maart tot en met mei 2020. Het UWV trekt daarom aan de bel. Werkgevers hebben nog tot en met het einde van deze maand om de gegevens door te geven. Doen zij dit niet, dan moeten ze het totale voorschot terugbetalen. Het UWV stelt alle bedrijven inmiddels een ‘persoonlijke brief’ te hebben gestuurd en radiospotjes uit te zenden. Het bedrag aan NOW-steun betrof een voorschot, gebaseerd op het geschatte omzetverlies en de loonsom in januari 2020. Sinds 7 oktober vorig jaar kunnen werkgevers een definitieve berekening opvragen. Die kan hoger of lager uitpakken dan het voorschot.
5. Nieuw fonds voor vrouwelijke ondernemers in ontwikkelingslanden
Microfinanciersplatform Wakibi is een fonds gestart waarmee particulieren vanaf 5 euro kunnen investeren in vrouwelijke ondernemers in ontwikkelingslanden. Met dit initiatief, Women Empowerment Fonds geheten, hopen de initiatiefnemers bij te dragen aan de onafhankelijkheid en gelijke kansen van vrouwen in ontwikkelingslanden. Bij een bank of investeerder kunnen zij doorgaans niet aankloppen, omdat ze geen onderpand hebben. Ze bezitten vaak geen eigen land of huis dat als onderpand kan fungeren bij de bank. Het Women Empowerment Fonds is een initiatief van ondernemer Jolanda Degen en Wakibi-fondsenwerver Sylvia Siertsema. Zij verwachten dat de ondernemers de financiering gemiddeld binnen anderhalf jaar zullen terugbetalen.
6. Failliet Spyker werd ‘onbehoorlijk’ bestuurd
Bij het begin dit jaar failliet verklaarde exclusieve automerk Spyker was sprake van ‘onbehoorlijk bestuur’. Dat melden de curatoren aan het FD. Ceo Victor Muller kan hierdoor aansprakelijk gesteld worden voor eventuele boedeltekorten, aldus de krant. toch zegt een van de curatoren dat hij voorlopig geen aanleiding ziet om Muller aansprakelijk te stellen. Werknemers zouden al sinds juni 2019 niet zijn betaald. Ook zou er van de productie van sportauto’s ‘al langere tijd geen sprake meer’ zijn. Jaarverslagen zouden niet of te laat zijn gedeponeerd.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
7. En dan dit: Schotse scholen omarmen Big Brother
Big brother zit ons op de hielen. Nadat Moskou deze maand al begon met een angstaanjagend betaalsysteem met gezichtsherkenning in alle metrostations, is het nu de beurt aan onze westerburen in Schotland. Negen Schotse scholen maken sinds maandag gebruik van een systeem voor gezichtsherkenning tijdens het afrekenen in schoolkantines, schrijft de Financial Times. Het idee is dat je er al binnen 5 seconden mee kunt afrekenen, maar een Britse burgerrechtenorganisatie waarschuwt dat je hiermee privacy-onvriendelijke technieken normaliseert. Groot gelijk, vinden wij. Laten we een surveillancesysteem zoals in China voorkomen. Het is immers geen 1984 meer.
Wat we ook lazen:
- Hans Ober had geen geld voor Lowlands en bedacht toen Ticketswap (de Volkskrant)
- Zo voorkom je overspannenheid en trotseer je het laatste kwartaal (RTL Z)
- Amazon heeft 150.000 medewerkers nodig voor de feestdagen (NU.nl)
- Werkgevers vrezen uittocht personeel, maar betalen amper extra (het FD)
- Volgens Sander Schimmelpenninck is ons land verwend en ongelijk (de Volkskrant)