1. Meer werkgevers kiezen voor alternatief voor vakantiegeld
Vakantiegeld in mei is voor veel werknemers al jaren vaste prik, maar daar komt langzaam verandering in. Een groeiende groep werkgevers kiest voor een persoonlijk of individueel keuzebudget, signaleert De Telegraaf. Daarbij kan het personeel zelf bepalen wanneer ze een toeslag ontvangen.
Het grote voordeel voor werknemers is de flexibiliteit. ‘Je hebt gewoon wettelijk recht op dat geld, 8 procent van je salaris iedere maand dat je hebt gewerkt. Voorheen moest een werknemer door allerlei hoepeltjes springen als hij dat eerder wilde ontvangen’, aldus Joke van der Velpen van hr-dienstverlener Visma | Raet tegen de krant.
2. Ex-bestuurder SBM Offshore wint zaak van de fiscus
Peter van Rossum, voormalig financieel directeur van SBM Offshore, heeft gelijk gekregen van de rechter in zijn zaak tegen de Belastingdienst. Dat blijkt uit een uitspraak die afgelopen week is gepubliceerd en waar De Telegraaf over schrijft. De zaak draait om de verhuizing van Van Rossum in 2016 van Monaco naar Nederland. Een inspecteur oordeelde dat de bestuurder een te laag belastbaar inkomen had opgegeven, omdat Nederland in de praktijk de fiscale woonplaats was van Van Rossum.
De rechter maakt gehakt van die constatering. De fiscus moet 1.000 euro schadevergoeding betalen aan Van Rossum en zijn advocaatkosten vergoeden. De oorspronkelijke belastingaangifte blijft staan.
3. Hoger uurloon aan vrouwen bij 11 procent bedrijven
Bij slechts 11 procent van de bedrijven lag het gemiddelde uurloon van vrouwen vorig jaar boven dat van mannen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek naar de arbeidsmarkt. Daarvoor zijn de salarissen bij 2.700 bedrijven met minimaal honderd mannen en honderd vrouwen bekeken.
De helft van de grote bedrijven waar vrouwen gemiddeld meer verdienen dan mannen is te vinden in de bedrijfstakken openbaar bestuur en uitzendbureaus. Bij slechts één bedrijf zijn de gemiddelde uurlonen van mannen en vrouwen, afgerond op centen, exact aan elkaar gelijk.
4. Hybride werken is wennen voor werkgevers
Hybride werken is een blijvertje, schrijft NRC na een rondgang onder werkgevers. En dat is vaak nog even wennen. Veel kantoren zijn opnieuw ingericht, met ruimtes voor videovergaderen en focusplekken waar personeel afgezonderd kan werken. Dat betekent dat er nu soms te weinig plek is als er veel werknemers naar kantoor komen.
Ook zijn bedrijven meer tijd kwijt aan personeelsmanagement, omdat werknemers niet op dezelfde dagen thuiswerken. ‘Het is voor iedereen even wennen en zoeken naar de optimale manier van samenwerken’, aldus Rob Doomen van ingenieursbureau Pieters Bouwtechniek tegen de krant.
5. Lidl doet geen acties rond WK voetbal in Qatar
Een groot voetbaltoernooi is doorgaans een feestje voor het bedrijfsleven, zeker voor supermarkten. Maar dat is dit jaar misschien anders, door de oorlog in Oekraïne en de mensenrechtenschendingen in Qatar.
Lidl is de eerste grote supermarkt die geen oranje-acties gaat doen, bevestigt het bedrijf tegen het FD. ‘We hebben als supermarkt een maatschappelijk rol. Daarbij hoort dat we ons laten beïnvloeden door wat er in de wereld gebeurt’, aldus een zegsvrouw. Albert Heijn, Jumbo en Plus beraden zich nog. Het WK in Qatar start op 21 november.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: zes oplossingen voor het personeelstekort
Een ‘noodtoestand’. Zo noemt de Tilburgse hoogleraar Ton Wilthagen de situatie op de arbeidsmarkt. Bedrijven kunnen nauwelijks aan personeel komen. Het AD duikt in de problematiek en komt tot zes oplossingen. Zo moet er minder in deeltijd gewerkt worden, moeten de uurlonen omhoog en het aantal flexbanen omlaag. De andere ideeën: robotisering, het aantrekken van goed opgeleide migranten en de 1,3 miljoen Nederlanders zonder baan de arbeidsmarkt op krijgen.
7. Zoom-topic: dit is de rechterhand van Elon Musk
Je zal Elon Musk maar als baas hebben. Het ene moment wil de Tesla-oprichter al zijn huizen verkopen om in een tiny house te wonen, dan weer heeft hij een miljardenlening nodig om Twitter te kopen. Deze klusjes laat Musk opknappen door zijn rechterhand, Jared Birchall, schrijft Bloomberg in een profiel.
Birchall leidt al zes jaar het family office van Musk. Daarmee beheert de 47-jarige Amerikaan het fortuin van de rijkste persoon op aarde. Toch is er weinig over hem bekend. Studiegenoten en collega’s bij Merrill Lynch kunnen zich weinig van hem herinneren. Bij de Amerikaanse bank werd Birchall ontslagen wegens wangedrag.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates