1. Nederland weer in top 5 innovatieleiders
Nederland behoort weer tot de Europese innovatieleiders. In het gezaghebbende European Innovation Scoreboard stijgt ons land van de vijfde naar de vierde plaats. Zweden, Finland, Denemarken en België doen het nog beter. De innovatieleiders zijn landen die meer dan 25 procent boven het EU-gemiddelde scoren. Nederland scoort dit jaar 29 procent hierboven.
De snelheid waarmee de prestaties verbeterden, ligt overigens slechts weinig boven het EU-gemiddelde. Vergeleken met vorig jaar scoort Nederland op drie terreinen aanzienlijk beter: de uitgaven aan risicokapitaal, de hoeveelheid publiek-private co-publicaties en het aantal mkb-bedrijven dat met anderen samenwerkt.
2. Muzikant Mr. Probz sleept Sony NL voor rechter
Muzikant Dennis Stehr, beter bekend als Mr. Probz, spant een rechtszaak aan tegen de Nederlandse tak van platenmaatschappij Sony. Daarin eist hij onder meer vernietiging van alle contracten met Sony Music. Als gevolg daarvan claimt hij minstens 10 miljoen euro. ‘Sony heeft Dennis bewust bedrogen’, zegt muziekroyaltyexpert Pim Keulen tegen het FD. Keulen staat met zijn bedrijf Right4Music de muzikant bij. ‘Het label roomt buiten het zicht van de artiest inkomsten af.’
3. Sancties tegen Rusland makkelijk te omzeilen
De Europese strafmaatregelen tegen Rusland zijn allesbehalve waterdicht. Nederlandse producenten van gesanctioneerde goederen, zoals zonnebanken en bloembollen, krijgen steeds vaker verzoeken uit buurlanden van Rusland en beleveren die ook vervolgens. ‘Wat hebben bloembollen met oorlogsmaterieel te maken?’
4. Tweede winstwaarschuwing AkzoNobel
AkzoNobel komt met een winstwaarschuwing aan de vooravond van een reeks kwartaalrapportages die beursgenoteerde bedrijven vanaf midden oktober presenteren. Het verfconcern heeft last van de tegenvallende macro-economische omstandigheden in Europa en China. Afnemers bouwen wegens het ingezakte consumentenvertrouwen hun voorraden af. De verwachte winst voor 2022 is significant lager dan de 241 miljoen euro die de onderneming in het derde kwartaal van 2021 mocht bijschrijven. Analisten geraadpleegd door persbureau Bloomberg gingen uit van een bedrijfswinst van 269,5 miljoen euro in de maanden juli tot en met september.
Het is de tweede keer dit jaar dat het bedrijf een winstwaarschuwing uitstuurt. Medio juni waarschuwde Akzo al dat de winst voor de maanden april tot en met juni 90 miljoen euro lager zou uitkomen dan verwacht.
5. Payment provider Mollie in kredieten
Het Amsterdamse betaalbedrijf Mollie slaat de vleugels uit naar de markt voor zakelijke dienstverlening. Met de introductie van Mollie Capital kunnen kleine en middelgrote bedrijven kortlopende kredieten krijgen tot 250.000 euro. Bedrijven die al klant zijn van Mollie kunnen via het platform waar ze al gebruik van maken een aanvraag doen. Als die wordt goedgekeurd zal het krediet in de meeste gevallen nog dezelfde dag beschikbaar komen.
Bij de beoordeling wordt onder meer gekeken naar de betalingsgeschiedenis. Volgens Mollie hebben jonge en innovatieve bedrijven regelmatig moeite om een lening te krijgen en wordt het groeitempo daardoor vertraagd. Mkb-bedrijven kunnen dan niet investeren in uitbreiding, geen marketingcampagnes financieren en geen voorraden aanleggen.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Duitse economie krijgt klap door Oekraïne-oorlog
De wereldeconomie krijgt een behoorlijke klap door de effecten van de oorlog in Oekraïne. Westerse economieën groeien volgend jaar amper nog, de Duitse zal zelfs krimpen. De inflatie blijft vooral in Europa langer hoog. Deze sombere voorspelling deed de OESO, de denktank van industrielanden, in een tussentijdse raming.
Stijgende rentes en dalende koopkracht van burgers, die door hoge energieprijzen op kosten worden gejaagd, remmen de economische groei. Het wereldwijde bbp groeit volgend jaar met een schamele 2,2 procent, denkt de OESO, terwijl de in Parijs gevestigde organisatie in juni nog uitging van 2,8 procent groei.
7. Bij de koffieautomaat: Nederlander bezuinigt op goede doelen
Bijna de helft van de goede doelen in Nederland ziet de inkomsten zakken door de verminderde koopkracht. Vooral particulieren doneren minder, laat een peiling zien van brancheorganisatie Goede Doelen Nederland. Van de leden die nu nog geen inkomstendaling zien, zeggen acht op de tien in de nabije toekomst dat wel te verwachten. Van de goede doelen die nu een daling merken, gaat het in bijna tweede derde van de gevallen om een inkomstendaling tot 10 procent. Bij een derde gaat het om een daling tussen de 10 en 20 procent.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates