Veel leidinggevenden kennen het, maar ondernemers helemaal, het loslaten van werkzaamheden en ze toevertrouwen aan iemand anders is best lastig. Als je je bedrijf eigenhandig hebt opgebouwd en een goede relatie met je klanten hebt, dan koester je dit.
Je weet verstandelijk wel dat je niet alles zelf kunt blijven doen, maar het daadwerkelijk uit handen geven, is vaak ‘een dingetje’. Je wilt controle houden. Dus houd je het liefste nog bepaald werk bij je en controleer je sowieso alles. Alleen…
Wat levert het je dan op?
Je hebt natuurlijk niet voor niets dat team om je heen verzameld. Je kon het niet langer alleen en zo is je team gestaag gegroeid. Maar wat levert het je op als je toch nog veel bij je houdt? Want je had ze toch met name aangenomen om werk uit handen te nemen? Zodat jullie sneller konden, meer klanten konden helpen, meer omzet en winst konden genereren. Toch is je gevoel om het onder controle te houden sterker dan dit.
Met als gevolg dat je juist vertraagt met je bedrijf doordat alle energie nog steeds uit jou moet komen en je de volledige potentie van je team verre van benut. Ook maak je je het jezelf alleen maar lastiger in plaats van makkelijker. Dat was niet de bedoeling, toch?
Waarom toch die controle?
Wat maakt toch dat we steeds verleid worden om te controleren. Want jij bent niet de enige. Dit heeft alles te maken met onze verliesaversie. De angst om iets te verliezen, is namelijk vele malen groter van de wil om te winnen. We zullen dus eerder zorgen dat we er zeker van zijn dat iets niet slechter gaat, terwijl het als je goede mensen hebt aangenomen natuurlijk alleen maar beter zou moeten kunnen.
Toch ligt hier vaak de overtuiging aan ten grondslag ‘niemand kan het beter dan ik’. En die maakt dat je toch niet volledig vertrouwt op de ander. Je bouwt gelijk al controlemechanismen in om het in ieder geval niet fout te laten gaan. Meestal betekent dit dat je je er toch nog mee bemoeit, vaak nog zegt HOE iemand het moet doen en altijd nog even checkt voordat iets de deur uitgaat.
Geen ruimte
Maar het neveneffect hiervan is groot. Iemand kan namelijk niet laten zien wat hij echt in zijn mars heeft, want daar krijgt hij de ruimte niet voor. Ook wordt hij of zij steeds passiever in plaats van actiever. Het gebruik van denk- en daadkracht wordt met de minuut minder en probeer het dan maar weer eens om te turnen.
Je verliesaversie en je vertrouwen in de ander, gevoed door je belemmerende overtuigingen, werken je controledrift dus vooral in de hand. Logisch, alleen niet zo handig als je jezelf meer vrij wilt maken en juist ambities hebt met je bedrijf.
Wat dan wel?
Controle is een schijnzekerheid. Je hebt nooit de volledige controle over iemand anders en ook jij maakt fouten en bent niet altijd even scherp. Dus ook als je het zelf doet, gaat er soms iets mis. Dan vind je het meestal niet zo erg en los je het al snel weer op.
Beter kun je dus zorgen dat je de boel goed kunt laten draaien en het under control voelt door los te laten. Door te zorgen dat je de randvoorwaarden, structuren, processen en ondersteuning zo regelt dat een ander het minimaal zo goed doet als jij. Maar waar begin je?
Wat kun je doen?
Allereerst begint het altijd bij de juiste mensen. Neem de besten aan die passen binnen je bedrijf en jullie energie. Dat betekent dat jouw beste team er anders uitziet, dan dat van de buurman. Weet zelf wat jij vooral moet blijven doen, de één of twee dingen waar jij energie van krijgt, en laat de rest door anderen doen. Niet zomaar iemand, maar mensen die hierin veel beter zijn dan jij.
En die zijn er, ja echt. Als je de juiste mensen voor jouw team weet te strikken, kun je ze ook met een gerust hart werk toevertrouwen. Ze zullen je zelfs verrassen.
Wat me brengt bij het tweede. Als je jouw beste mensen hebt aangenomen in je team dan is het een kwestie van ook echt loslaten, zonder daarbij natuurlijk alles maar over de schutting te gooien. Dit is een kwestie van het gewoon DOEN. We kunnen hier lang en kort over praten, maar op een gegeven moment zal je moeten springen. Heb je de goede mensen zitten, dan moet dit echt geen probleem zijn.
Geef ze duidelijk je verwachtingen mee, stuur bij waar nodig en geef feedback en dan zit je goed voor de rest van de tijd dat ze met je samenwerken. Investeer in de voorkant en je hebt enorme winst aan de achterkant.
Focus
En ten derde: verleg hierna je FOCUS. Focus niet meer op inhoudelijk werk en puntjes op de i, maar Focus juist op het beter laten presteren van je mensen, individueel en als team. Zorg dat de randvoorwaarden op orde zijn, dat ze richting hebben, dat verwachtingen duidelijk zijn en processen steeds beter ingericht zijn. Ondersteun ze waar nodig, daag ze uit, laat ze zich ontwikkelen. Coach en stel vragen. Zorg dat zij steeds beter worden en jullie steeds blijven optimaliseren en innoveren.
Geef jezelf dus meer controle door juíst los te laten. Voor jezelf wel zo prettig, maar ook zeker voor al je teamleden.