Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

25 onder de 25 van 2017

BrouwBrood

Laila Blömer (22) Sophie Louise Koopmans (21), Laurens Samson (24) en Mathijs Smeets (22)

Wat: Brood van bierbostel
Sinds: 2016
Omzet in 2016: ‘1000 broden’
Medewerkers: 4
Waar: Amsterdam
Website: brouwbrood.nl

Hoe circulair wil je het hebben? BrouwBrood maakt brood van de granen waar eerst bier van gemaakt is, het zogenoemde bierbostel. Voor bier zijn voornamelijk de suikers van belang, de vezels, eiwitten en vetten in de graankorrel allemaal overblijven na het brouwproces. Zonde, vonden de vier ondernemende studenten die de foodstartup hebben opgezet tijdens een opdracht om een oplossing te bedenken voor kleine Amsterdamse bierbrouwers die veel afval overhouden.

Product uit reststroom

“Door samen te werken met lokale partijen kunnen we (bijna!) CO2-neutraal van een reststroom een nieuw product maken en op die manier grondstoffen in brood besparen”, aldus Laila Blömer. “Brood van bierbostel is niet een nieuw idee, het werd in de 16e eeuw al gedaan. Wij zijn de eerste die het, als studentenonderneming, commercieel uitrollen.” Nadat het brood is gebakken, brengen de studenten het brood naar verschillende horeca in Amsterdam. Op een milieuvriendelijke bakfiets.

Studentenonderneming

BrouwBrood is een studentenonderneming met de ambitie om als startup de schoolbanken te ontgroeien: “Ondernemen is voor ons allemaal een continu leerproces dat enorm waardevol is voor onze verdere carrière. De meeste mensen vinden het fantastisch en inspirerend om jonge mensen en studenten te zien ondernemen. Aan de andere kant is het soms best een uitdaging gebleken om te laten zien dat onze onderneming niet slechts een ‘studententijdverdrijf’ is, maar dat wij hier heel serieus mee bezig zijn en ook voor de toekomst van BrouwBrood grootse plannen hebben.”