Cécile Cluitmans
Goudhaantje in: 2018
Is: Directeur Divisie gebouwen bij Arcadis
‘Het meest logische traject bij een advies- en ingenieursorganisatie als Arcadis is om te beginnen als trainee. Daarna ga je verder als projectleider, dan wordt je seniorprojectleider, adviseur, met een beetje geluk leidinggevende; je gaat steeds stapje hoger in dezelfde inhoudelijke tak. Dat leek ook mijn voorland.
In 2010 kwam er een positie vacant op een andere afdeling en toen zag ik: er zijn ook heel andere mogelijkheden. Niet veel later kwam ik in gesprek met een coach de uitspraak tegen van Marshall Goldsmith, what got you here won’t get you there. Toen besloot ik: ik ga een andere lijn volgen dan die logische.
Ik leerde toen wat het je oplevert om steeds uit je comfortzone stappen en te leren je daar juist comfortabel in te voelen. Dat is sindsdien de rode draad in mijn carrière geweest. Niet naar boven maar schuin omhoog. Als je altijd blijft doen wat je deed, word je daar wel goed in maar je kunt meer leren, en anderen meer bieden, als je opzij stapt.
Drie jaar daarna maakte ik een vergelijkbare move en werd ik commercieel manager van de rail- en luchtvaarttak, terwijl ik daar helemaal geen kaas van had gegeten. Ik ben van nature wel een beetje een controlfreak, dus om leiding te geven aan mensen die iets deden wat ik niet beheerste, dat was weer een stap buiten mijn comfortzone.
Ik moest hen vertrouwen en vanuit dat vertrouwen leidinggeven. Dat was na even wennen heel prettig. Ik was me bewust van het vertrouwen dat in mij gesteld werd en dat maakte dat ik me empowered voelde. Dat probeer ik ook door te geven in mijn stijl van leidinggeven.
Arcadis is een mannenorganisatie maar zich wel bewust van het belang van diversiteit. Ik heb twee van de grote moves in mijn managementcarrière gemaakt toen ik hoogzwanger of net bevallen was. Ik ben er trots op dat dit kan bij Arcadis, dat je stappen kunt zetten en verantwoordelijkheid mag dragen.
Sinds juli ben ik divisiedirecteur Gebouwen, weer heel wat anders. Ik kan er nog steeds heel veel leren, en ik vind het geweldig om mijn kinderen vanuit de auto of de trein te kunnen wijzen: daar heb ik aan meegewerkt, en dat gebouw is ook een Arcadis-project. Daarom kost het me geen moeite om al 17 jaar iedere dag met plezier naar hetzelfde bedrijf te gaan.’
Over de Goudhaantjes
Goudhaantjes zijn jonger dan 45 jaar, hebben al een bliksemcarrière achter de rug en rammelen nu ongeduldig aan de poorten van de wereldwijde bestuurskamers. Vanaf dit jaar hebben we een nieuwe aanpak met de Goudhaantjes. Goudhaan ben je voor het leven, maar je staat maar een keer in de lijst.
De lijst van 2018 is hier terug te vinden. Lees via deze link de keerpunten van de andere Goudhaantjes.