Paginagrote advertenties die oproepen tot het stoppen van Bos willen absoluut anders doen geloven. Toch is 'onze' Minister Bos een bovengemiddeld goede Minister van Financiën, meldt de prestigieuze Financial Times, op basis van een vergelijkend onderzoek tussen de Eurozone ministers.
De Britse zakenkrant zet onze Bos op plek vier van best presterende Eurozone ministers. Dit doen ze op basis van wat ze zelf 'een onvolkomen, maar desalniettemin verhelderend' onderzoek vinden. Bos moet het erepodium laten aan zijn Duitse, Finse en Spaanse collegae. Veruit de slechtste Minister resideert in Parijs. De krant constateert dat Christine Lagarde het logischerwijze moeilijk heeft met een hyperactieve Sarkozy boven zich, maar vraagt zich tegelijkertijd af of "zij zelf alles gelooft wat ze zegt." Gebrek aan geloofwaardigheid is dodelijk.
Ongetest
Bos treed in de grote voetsporen van Gerrit Zalm. Dat die moeilijk te vullen zijn blijkt wel uit het feit dat Zalm vorig jaar de tweede plek bekleedde. Toch schrijft de krant dat Wouter Bos: "Is continuing hairshirt traditions of Dutch finance ministers and has potential as a political heavyweight but not properly tested."
Punten
Bos' belangrijkste test was de biedingoorlog rond het nationale icoon ABN Amro. Door financieel gemotiveerd te beargumenteren "dat nog niet zolang geleden Nederlandse bedrijven ondernemingen in het buitenland overnamen", scoorde hij punten voor zijn ranking.
2008
Nog even onduidelijk blijft hoe Wouter er in de Fianciële wereld over een jaar op staat. De voortwoekerende en periodiek oplaaiende discussie over de topinkomens is potentieel schadelijk voor zijn imago als ‘getipt zwaargewicht'. Verder kan Bos zijn positie versterken door iets te doen aan het enorme gat tussen de bruto loonkosten voor de werkgevers en het netto salaris. In de ontwikkeling van die ‘Tax wedge' staat Nederland een beetje zielig voorlaatste.