Businessangels, investeerders die geld steken in veelbelovende bedrijfjes en zo snelle groei mogelijk maken. Het is een idee uit de Verenigde Staten dat post heeft gevat in de polder. Maar er is nog een wereld te winnen.
Business Angels Netwerken Nederland, een vereniging die het angel-investeren moet aanjagen, hield deze week een bijeenkomst in het Utrechtse Academiegebouw. De Amerikaanse aartsengel Dave Berkus was de keynotespeaker. Hij deelde zijn inspirerende ervaringen met Nederlandse investeerders.
En deze Nederlanders kunnen nog wel wat inspiratie gebruiken. BAN Nederland gaf het publiek wat cijfers over angel-investeren in Europa en Nederland. In 2010 waren in Europa 4500 investeerders actief. Samen participeerden zij voor 109 miljoen euro. Via de netwerken van BAN Nederland werd tot nu toe 14 miljoen euro geïnvesteerd. Volgens de Europese vereniging EBAN ligt het investeringsbedrag in Europa hoger: op 3 miljard euro. Dit klinkt goed, maar het blijft klein bier vergeleken met de Verenigde Staten waar in 2010 voor ruim 20 miljard dollar aan angel-kapitaal werd geïnvesteerd.
Spreiden en nadenken over exitstrategie
Als Berkus meesmuilende gedachten had bij de cijfers, liet hij dat niet blijken. Vol enthousiasme deelde hij zijn tips and tricks. Net als voor alle vormen van beleggen geldt hier het adagium: spreidt het risico. Het overgrote deel van de participaties leidt nergens toe: de bedrijven gaan failliet of kwijnen weg, dus wed niet op een paard. “Rekenkundig gezien vraagt het tien tot vijftien investeringen om break even te draaien. Van al het geld dat ik ooit heb verdiend, kwam 90 procent uit vier exits.”
Heel belangrijk is volgens Berkus om vantevoren een beeld te hebben aan wie het bedrijf kan worden verkocht. “Overweeg de exit. Kan dit bedrijf worden verkocht tegen 10 keer de investering? Zoek naar investeringen waarbij de exit in 3 tot 5 jaar kan plaatsvinden. Dan duurt het uiteindelijk 7 jaar.”
Hou de controle
Berkus hamerde erop dat businessangels ernaar moeten streven de controle bij bedrijven zoveel mogelijk in de hand te houden. Dit betekent ook dat venture capitalists, de grote broers van angel investors, als het enigszins mogelijk is buiten de deur moeten worden gehouden. Twee van de drie flops die hij liet zien, schreef Berkus op het conto van VC-investeerders. Zij kwamen erin met grote hoeveelheden geld en pushten voor versnelde groei. Als het dan mis ging, stapten ze eruit en stonden de vroege investeerders met lege handen. “Wat zonde! Mijn advies is: hou zo lang mogelijk de controle.”
Maar voor je controle hebt, moet de ondernemer een stukje van zijn controle afstaan. Volgens van het ministerie van Economische Zaken is dit nog wel eens een obstakel. “Het probleem zit niet alleen aan de aanbodkant maar ook aan de vraagkant. Jonge ondernemers zeggen ik moet tientallen procenten van mijn aandelen inleveren. Maar aandelen in niets, is niets”, aldus directeur ondernemen Rinke Zonneveld. Genoeg werk aan de winkel dus voor Nederlandse business angels en de ondernemers die het uiteindelijk moeten gaan doen.
Lees ook:
- Beste practices van de 'aasgieren'
-
Markt voor private equity groeit weer
-
Wees niet bang voor private equity
- De keuze voor de beurs voel je in je onderbuik