Opnieuw sputtert zijn lijf tegen. Steve Jobs gaat met ziekteverlof. Alwéér. Redt Apple het zonder haar topman en boegbeeld? Waarschijnlijk wel.
Jobs wil zich de komende tijd volledig richten op zijn gezondheid, zo liet de ceo maandag weten in een e-mail die gericht was aan zijn medewerkers. Hij zegt daarin dat hij zijn positie als ceo behoudt en eveneens betrokken blijft bij grote strategische beslissingen. Het is niet de eerste keer dat Jobs zich ziek meldt. In 2004 werd hij geopereerd aan een tumor bij zijn alvleesklier. Twee jaar geleden trok de topman zich wederom een periode terug wegens aanhoudende gezondheidsklachten. In dat jaar onderging hij een levertransplantatie. Waarom Steve Jobs zich dit keer heeft ziek gemeld is niet bekend gemaakt. Zijn taken worden voorlopig waargenomen door Apple’s tweede man en uitvoerende directeur Tim Cook.
Hyperventilerende beleggers
Dat Jobs uitgerekend op maandag 17 januari zijn ziekteverlof naar buiten bracht lijkt geen toeval. In verband met de viering van Martin Luther King Day waren de Amerikaanse beurzen gisteren gesloten. Apple staat ook genoteerd op de Duitse beurs. Daar leidde het bericht meteen tot een flinke waardedaling van het aandeel. Apple verloor gisteren meer dan 16 miljard aan beurswaarde. Iets dat we eerder zagen. In 2004, toen Jobs bekendmaakte dat hij aan kanker leed, zakte het aandeel meteen met 2,4 procent. In het tijdperk van vóór de financiële crisis een grote hap. Jobs trok zich een maand terug en genas uiteindelijk van de ziekte.
Halverwege 2008 kwam het aandeel van het computerbedrijf opnieuw onder druk te staan na geruchten over een wankele gezondheidstoestand van Jobs. 'Steve Jobs is ziek', blokletterden kranten en weblogs na afloop van de presentatie van de nieuwe iPhone, waarbij de topman sterk vermagerd was en met een ‘bleek gezicht en breekbare blik’ het nieuwe toestel toonde. Het zou om een bacteriële infectie gaan, meer niet, maar het aandeel daalde drie dagen op rij in waarde: van 186 naar 172 dollar. In januari 2009 trok Jobs zich opnieuw tijdelijk terug als topman van Apple, omdat hij toch hardnekkiger ziek was dan hij zelf aanvankelijk had gedacht: een hormonale afwijking in plaats van een bacteriële infectie. Het aandeel kelderde na deze aankondiging 10 procent.
Tim Cook
Toch lijkt het erop dat Apple ook zonder Jobs succesvol kan zijn. Het ziekteverlof in 2009 maakte dat duidelijk. Zijn vervanger, mededirecteur Tim Cook, wist het bedrijf zonder noemenswaardige kleerscheuren door een lastig economisch jaar heen te loodsen. Het aandeel Apple kelderde weliswaar flink in januari van dat jaar, beleggers waren Jobs redelijk snel weer 'vergeten' toen in het voorjaar de eerste kwartaalcijfers naar buiten kwamen: 15 procent winststijging. De koers schoot peilsnel weer omhoog.
Sterke band
De koersreacties maken duidelijk dat het merk Apple sterk verbonden is met haar eigenzinnige en charismatische leider. Wat als blijkt dat Jobs echt niet meer verder kan als ceo? Begin januari kwam zijn eventuele opvolging nog even ter sprake. Apple gaf de aandeelhouders een negatief advies om in te stemmen met het verzoek van één van hen, een groot pensioenfonds. Die had gevraagd om alvast een vervanger voor Jobs aan te wijzen. Over een kleine maand weten we meer. Dan komen de aandeelhouders voor het eerst dit jaar bij elkaar voor overleg. Agendapunt 1: Steve Jobs.
Lees ook:
- Steve Jobs man van het jaar
- Leer denken als Steve Jobs
- Steve Jobs beste ceo
- Waarom Apple Microsoft van de troon stoot
- Onmisbare bazen
Ook interessant, het boek 'Zo denkt Steve'.