Het lijkt zo mooi: een waaier van nuttige online business apps, die vooraf netjes op elkaar zijn afgestemd en continu worden beheerd en vernieuwd. U heeft er geen omkijken meer naar. Toch is niet iedereen even enthousiast. Er zijn nieuwe investeringen voor nodig, bovenop wat u eerder al aan IT heeft aangeschaft en privacy en security zorgen voor ernstige hoofdbrekens.
Waarom zou u een overstap maken naar online platforms als Google Apps, Office 365, Zoho of Salesforce.com? Allereerst de voordelen op een rij:
Robuuster en betrouwbaarder
Korte cloud history
Salesforce.com, NetSuite (ERP in de cloud) en het in ons land wat minder bekende Zoho, zijn de echte cloudpioniers. Zij hebben al in de jaren '90 van de vorige eeuw het spits afgebeten. In 2007 volgde Google met Google Apps en april 2009 betrad ook IBM het strijdperk met LotusLive. Inmiddels omgedoopt tot Smart Cloud for Business. Microsoft liet zich niet onbetuigd en lanceerde eveneens in 2009 de Business Productivity Online Suite (BPOS), inmiddels bekend onder de naam Office 365. Een belangrijke reden om over te stappen kan de groeiende complexiteit van uw IT zijn. Als u een hele batterij servers heeft staan, moet die goed beheerd worden. Eigen personeel daarvoor is vaak moeilijk te vinden en als u al geschikte mensen heeft, weet u nooit hoe lang die zullen blijven. Bovendien moeten zij echt alle zeilen bijzetten om de boel draaiend en up-to-date te houden. Stel daar tegenover dat Google zijn klanten de keiharde garantie geeft van 99,9% beschikbaarheid. Bij veel IT-afdelingen hoef je daar niet mee aan te komen. Cloudcomputing kan dus een stuk robuuster en betrouwbaarder zijn dan uw huidige IT.
Flexibeler werken
Een andere reden zou kunnen zijn dat u flexibeler wilt kunnen werken met projectteams en in samenwerkingsverbanden met mensen van buiten uw eigen organisatie. U kunt dan een cloudplatform inzetten als samenwerkingsplatform, aanvullend op uw huidige it-infrastructuur.
Sneller schakelen
Een derde reden kan zijn dat u de snelle ontwikkelingen in uw markt moet bijbenen en dat u hier zo snel mogelijk op wilt kunnen inspelen. Met moderne collaboration software en social networkingtechnologie kunt u sneller schakelen en effectiever communiceren.
Snelheid
Tot slot is ook de snelheid, waarmee u over online software kunt beschikken, een pluspunt. Deze software hoeft niet bij u in huis te worden geïnstalleerd, maar staat al gebruiksklaar op het web. Updates gaan automatisch. Natuurlijk moet u deze omgeving inrichten en er uw gegevens naar overbrengen, maar dat zal doorgaans stukken sneller gaan dan een lokaal implementatietraject.
Tegenargumenten
Uiteraard zijn er ook contra's. Waarom zou u (nog) niet overstappen op een online platform?
Nieuwe it-infrastructuur
Bijvoorbeeld omdat u pas veel tijd en geld heeft geïnvesteerd in uw huidige it-infrastructuur. In dat geval zou u wel ervaring kunnen opdoen met cloudplatforms door er bij wijze van proef projectgroepen mee uit te rusten. U betaalt voor zo'n platform per gebruiker per maand, dus de kosten van zo'n proef kunnen beperkt blijven.
Veilig en zichtbaar
U moet er ook zeker van kunnen zijn dat uw bedrijfskritische gegevens niet alleen veilig zijn en altijd voor u beschikbaar, maar ook altijd 'zichtbaar', dat houdt in: ook in andere applicaties importeerbaar. Niet alle cloud-aanbieders zijn hier even duidelijk over. En ook de Europese regelgeving over privacy kan een groot struikelblok zijn.
Hoge kosten
Tot slot kunnen ook de kosten een struikelblok zijn. In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd is de cloud niet per definitie goedkoper. Het kan ook duurder uitpakken dan wanneer u software lokaal installeert. Hier bieden goede ROI-berekeningen – en gespecialiseerde clouddienstverleners die u bij het maken daarvan helpen – uitkomst.
Lees ook welke mogelijkheden er zijn voor online platformen in het artikel 'Stap in de cloud kantoorsuite'