Ondernemingsraden kampen altijd al met vooroordelen. Medewerkers zouden er worden ‘geparkeerd’. Het ontbreekt ze aan wezenlijke invloed. Het zijn zure, chagrijnige oude mensen. Flauwekul? Het laatste vooroordeel klopt. Althans, dat het oude mannen zijn.
De Nederlandse ondernemingsraden vergrijzen in rap tempo. Zoveel wordt duidelijk uit het Trendonderzoek naar de staat van de or van vakblad OR Rendement en Schouten en Nelissen.
In een jaar tijd is het aantal veertigplussers in ondernemingsraden met bijna 12 procent gestegen. In 2005 was 52 procent van de or-leden 40 jaar of ouder. Een jaar later bedroeg het aandeel ‘ouder dan 40’ al 64 procent.
Dit heeft tot gevolg dat de or niet representatief is voor het bedrijf. Ook dreigt het gevaar van een eenzijdige focus op thema’s die veertigers ‘top of mind’ hebben maar waarvoor twintigers hun schouders ophalen. Een betere afspiegeling van verschillende leeftijdsgroepen zorgt voor meer variëteit aan onderwerpen op de or-agenda en dat komt iedereen ten goede.
Wat nu? Wanne van den Bijllaardt van Schouten & Nelissen: De or kan onderzoeken hoe jongeren betrokken willen worden bij de medezeggenschap in het bedrijf. Een raad die vaker stilstaat bij zijn representativiteit zal beter de aansluiting vinden in de organisatie.”
Ontduiking minimum
Loon bestraft
Werkgevers doen er verstandig aan zich te houden aan het betalen van tenminste het wettelijk minimumloon. Ontduiking hiervan kan een boete van 6700 euro per werknemer als gevolg hebben. Dat laat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weten.
De Arbeidsinspectie zal erop toezien dat werkgevers zich zullen houden aan het wettelijk minimumloon. Daarnaast kan de Arbeidsinspectie werkgevers ertoe verplichten alsnog het wettelijk minimumloon uit te betalen.