Toptalent is doorgaans veel kwetsbaarder dan buitenstaanders denken. Deze medewerkers komen vaak uit een veeleisend milieu, waar ze weinig of geen waardering kregen voor hun inspanningen.
Dat zegt psychologe Anna Freud, de dochter van de befaamde Sigmund Freud. Volgens haar ontwikkelen deze categorie mensen na verloop van tijd een extreem bestraffend Über-Ich. Deze druk komt eerst van buitenaf, maar mettertijd leggen ze die druk aan zichzelf en ook aan ondergeschikten op.
Bekendste voorbeeld is waarschijnlijk de voormalige Engelse premier Winston Churchill, die ondanks de ondergane vernederingen en mishandelingen, zijn vader verafgoodde. “Om te zien of ik in de loop van de dag iets nuttigs heb gedaan, beoordeel ik mezelf alsof ik voor de krijgsraad moet verschijnen,” gaf hij op een dag toe.
Toptalenten voelen zich doorgaans erg op hun gemak bij hun baas. Dat ontwikkelen ze al op jonge leeftijd doordat ze altijd hun ouders en leraren proberen te behagen. Hierdoor vertonen ze bovendien vaak een onweerstaanbare drang naar complimenten. Als een bedrijf die gewenste aandacht niet geeft, zullen ze makkelijk overstappen naar een concurrent die dat wel doet.
(express.be)