Juist werkgevers moeten veel meer doen om discriminatie op de arbeidsmarkt te voorkomen. Bovendien zouden de Arbeidsinspectie en het Openbaar Ministerie er veel beter op moeten toezien.
De Vereniging tegen Discriminatie constateert dat de overheid tot nu toe te veel keek naar de achtergestelden zelf, maar nauwelijks naar degenen die hen moesten aannemen. ‘Er bestaan nauwelijks projecten die zich richten op werkgevers’, schrijft de vereniging in een brief aan de Tweede Kamer, ‘terwijl zij (mede) debet zijn aan het probleem.’
Evenredig
Dat moet maar eens veranderen, vinden ze. Zo moet er meer aandacht komen voor de beeldvorming van achterstandsgroepen, en moet de overheid zelf meer invulling geven aan zijn voorbeeldrol. Ook kan de overheid denken aan ‘prestatieverplichtingen’, door bijvoorbeeld te eisen van bedrijven met wie ze zaken doet dat hun personeelsbestand evenredig vertegenwoordigd is.
Om discriminatie echt grondig aan te pakken, zou het onderwerp volgens de vrij nieuwe vereniging echter expliciet opgenomen moeten worden in de arbowet, zodat de arbeidsinspectie ertegen op kan treden. Dat stimuleert p&o’ers bovendien beleid te maken om discriminatie structureel tegen te gaan, zoals ook bij seksuele intimidatie gelukt is. De Arbeidsinspectie kan dan bedrijven ook boetes opleggen als dat niet gebeurt.
Vervolgen
Ook wil de vereniging dat discriminatie meer prioriteit krijgt binnen het OM. Een ‘ultimum remedium’, schrijven ze, ‘maar gezien de ernst en het structurele karakter van de problematiek is het noodzakelijk om discriminatie actief te vervolgen.’