Door in te stemmen met meer bezuinigingen hebben Griekse politici hun land voor de zoveelste keer ´gered´. Maar het verloop van de Griekse tragedie tot nu toe leert dat dit niet het einde is.
Terwijl Athene zondag gebukt ging onder rellen zegde het Griekse parlement in meerderheid toe extra bezuinigingen door te voeren. Het minimumloon gaat omlaag en er worden 15.000 ambtenaren ontslagen.
Weg vrij voor meer ´steun´
Deze Griekse inspanningsverplichting is een voorwaarde van andere Europese landen om meer ‘steun’ te geven. De weg lijkt nu vrij voor goedkeuring voor een pakket van 130 miljard euro. Bovendien kan Griekenland nu verder met een sanering van de schulden die in private handen zijn. Het is de bedoeling dat private crediteuren een verlies accepteren en dat de Griekse schuldenlast zo wordt teruggebracht naar een meer draaglijk, maar nog steeds absurd hoog niveau van 120 procent van het bbp in 2020.
Maar deze hele show hebben we natuurlijk al een keer gezien. Keer op keer deed Griekenland toezeggingen om te bezuinigen en hervormen. Het land kreeg noodleningen om aan zijn verplichtingen te voldoen. Tegelijkertijd zakte het verder weg in het economische moeras. De economie zit in een uitzichtloze recessie en de werkloosheid is gestegen tot rond de 20 procent.
Het is ook nu de grote vraag wat de parlementaire uitspraak waard is. In april zijn er verkiezingen en de kans dat de ongekozen premier Papademos aan de macht blijft, lijkt gering. Gaat het nieuwe parlement door op de ingeslagen weg van met het mes op de keel bezuinigen, of is het tijd voor een andere aanpak?
Griekse euro-exit onvermijdelijk?
Vorige week gooide eurocommissaris Neelie Kroes de knuppel in het hoenderhok door te zeggen dat het geen ramp is als Griekenland de eurozone verlaat. Zij werd tegengesproken door haar Europese collega’s maar kreeg snel steun uit Nederland. De Duitse minister van Financien Wolfgang Schäuble steekt inmiddels ook niet meer onder stoelen of banken dat hij wel kan leven met een Griekse exit uit de euro. Daarmee lijkt de politiek langzaam een draai te maken naar wat veel economen als onvermijdelijk zien.
Veel economen van vooral Angelsaksische komaf betogen dat Griekenland veel beter af is met een eigen munt en een echte schuldsanering, niet de halfslachtige afboeking waarover nu wordt gepraat. Ryanair-topman Michael O’Leary nam in november al een voorschot op de herinvoering van de drachme. Hij lanceerde extra vluchten naar Griekse toeristische bestemmingen omdat het toerisme dan zal opbloeien: "Voor Griekenland wordt het toerisme belangrijker dan ooit."
Met de stemming van zondag lijkt het erop dat de Griekse politiek, Europese leiders en het IMF nog een rondje willen doormodderen met een drama dat al meer dan tweeënhalf jaar het nieuws domineert. Met een Griekse exit zou daar in ieder geval een einde aan komen.
Lees ook:
- ING sombert over Griekenland
- Griekenland is Europees groeiwonder! (ja echt)
- Dit gebeurt wanneer Griekenland de euro verlaat
- Grieks failliet steeds breder gedragen
- Lessen van Lehman: de kosten van een Grieks failliet