Deutsche Bank wilde in 2008 heel ABN Amro kopen van Fortis. De Nederlandse overheid heeft dit echter geblokkeerd uit angst voor te stevige Duitse concurrentie.
'We willen geen Duitse olifant in bed', zou een Nederlandse official hebben gezegd.
Dat heeft directeur Peter Praet van de Belgische centrale bank (Nationale Bank van België) gezegd, in een gesprek met Amerikaans ambassadepersoneel in Brussel. Zo blijkt uit een verslag van dat gesprek, waar RTL Z over bericht en dat deel uitmaakt van WikiLeaks-documenten die via de Noorse krant Aftenposten in handen zijn gekomen van RTL Nieuws en NRC Handelsblad.
Het is opvallend dat een directeur van een centrale bank openlijk praat over een instelling die onder toezicht staat. Medewerkers van centrale banken en andere toezichthouders kennen normaal gesproken een wettelijke geheimhoudingsplicht.
Noodlijdend Fortis
Terug in de tijd. Het is september 2008 als de overnamepoging van ABN Amro aan Deutsche Bank speelt. Een jaar eerder heeft het Belgische Fortis de ABN Amro-onderdelen gekocht in een geruchtmakende biedingenstrijd, die gewonnen werd door het consortium van banken waar Fortis, samen met Banco Santander en Royal Bank of Scotland, deel van uitmaakte. Onder meer de kredietcrisis gooit echter roet in het overnamefeestje. De aankoop blijkt een te zware last en Fortis zet een jaar later de onderdelen weer in de etalage.
De Belgen zijn op dat moment al bezig onderdelen af te stoten in opdracht van de Europese Commissie, vanwege concurrentie-overwegingen als gevolg van de overname. Deutsche Bank is dan al in de race voor brokken ABN Amro. Maar de noodlijdende bank staat ook op het punt van omvallen en moet verdere actie ondernemen om een faillissement af te wenden. Van de Nationale Bank van België (NBB) krijgt de bankverzekeraar de opdracht op zoek te gaan naar een sterke partner óf om andere maatregelen te nemen om de financiële gezondheid te verbeteren.
Deutsche Bank ruikt kans, Nederland grijpt in
Fortis probeert daarop in september 2008 ook de rest van de ABN Amro-bedrijven te verkopen. Deutsche Bank, zo blijkt nu, ruikt zijn kans en wil alle delen van ABN inlijven. Volgens NBB-directeur Peter Praet zijn het de Nederlandse autoriteiten die hier een stokje voor steken.
Nederland heeft er geen belang bij dat een grote Duitse bank een speler van belang wordt op de Nederlandse markt, aldus Praet. Of, zoals een Nederlandse official het verwoord zou hebben: Nederland laat zich door Fortis 'geen Duitse olifant in het Nederlandse bed leggen'. De Nederlanders zijn er volgens Praet op gebrand om ABN Amro terug te krijgen. De verkoop zou hen van begin af aan al niet lekker hebben gezeten.
Een maand later, op 3 oktober 2008, wordt zowel ABN Amro als Fortis genationaliseerd. Nederland neemt alle Nederlandse bedrijfsonderdelen over, waaronder ABN Amro, Fortis Bank Nederland en het verzekeringsbedrijf van Fortis (ASR), en België de Belgische onderdelen. Inmiddels gaat de bank door het leven onder de naam Ageas.
Reacties
Het Nederlandse ministerie van Financiën wil niet reageren op de uitspraken van Praet. Praet laat in een schriftelijke reactie aan RTL weten dat hij verbaasd is over de melding van Deutsche Bank als mogelijke koper van heel ABN Amro. Hijzelf heeft Deutsche Bank in dat verband niet genoemd, schrijft Praet nu, hij stelt bovendien niet verantwoordelijk te zijn voor wat derde personen opschrijven wanneer zij op hun kantoor terug zijn.
Het openbaar maken van de documenten komt voor Praet op een ongunstig moment. Hij is in de race voor de functie van directeur bij de Europese centrale bank.
Zwak management Fortis
Opvallend detail is verder dat Preat over Fortis zegt dat de bankverzekeraar 'geleden heeft onder zwak management'. Het oordeel over zwak management wordt gedeeld door een hoge ambtenaar op het Belgische ministerie van Financiën, zo blijkt uit een tweede ambtsbericht. Ook zou de nationalisatie en splitsing van het bedrijf hebben geleid tot een 'enorm verlies van welvaart van België'.
Lees ook:
- Manager: ABN Amro meest vrouwvriendelijk
- AFM: Zalm eigenlijk ongeschikt als ceo
- De 10 veiligste banken ter wereld
- Verslik u niet in een fusie of overname