Nieuwe opdracht als interimmer? Als het aan recruitmentondernemer Albert Allmers ligt, ga je meebetalen aan de bemiddeling. Met zijn nieuwe prijsmodel hoopt hij de markt voor werving en selectie van financiële professionals open te breken.
Allmers heeft ruim twintig jaar ervaring in de recruitmentbranche. Bij wervingsbureau Rekenmeesters schudde hij de markt voor financiële professionals in de jaren '90 al op met flink lagere tarieven. "Veertien jaar geleden was ik als nieuwkomer op de markt vanuit Rekenmeesters al een luis in de pels voor organisaties als Michael Page, Robert Walters. Dat soort bedrijven vroeg 150 gulden per uur. Ik rekende gewoon 85 gulden." Rekenmeesters werd uiteindelijk onderdeel van Randstad en is in 2010 samengevoegd met Yacht.
Het prijsmodel van FinanceFactor, Allmers bedrijf, gaat ervan uit dat grote ondernemingen nog flink kunnen besparen op de wervingskosten van financiele professionals. Allmers propositie is dat zowel de opdrachtgever als de professional bij plaatsing een fee moet betalen: eenmalig 5400 euro. “Dit creëert commitment. De interimmer voelt dat hij moet investeren in de opdracht. De klant heeft zo niet het gevoel dat hij alleen betaalt. Organisaties willen niet meer maandenlang een fee betalen voor een eenmalige transactie.”
Het financiële voordeel blijkt uit een rekenvoorbeeldje. Bij een dagtarief van duizend euro strijken de gevestigde intermediairs nu driehonderd euro op. Als de opdrachtduur een half jaar is lopen de kosten op tot 36.000 euro. Dit is meer dan driemaal zoveel als de 10.800 euro die Allmers in rekening brengt. "Als je een enquete zou houden hoe tevreden bedrijven zijn over de bestaande dienstverlening, komt daar geen positief rapport uit."
Voor de interimmer is het aantrekkelijk omdat hij of zij zijn volledige dagtarief zelf mag houden. Bovendien is de 5400 euro aftrekbaar van de winst waardoor de belastingdienst meebetaalt. "Ze hebben een hoger verkooptarief omdat er geen intermediair meer tussen zit. Feitelijk heeft hij het zo terugverdient. Er zijn ook partijen waar je een soort fee moet betalen voordat je een opdacht hebt, bij mij is het boter bij de vis", aldus Allmers.
Ondanks het grote prijsverschil ziet hij zichzelf niet als prijsvechter. “Ik ben echt een impresario.” Bij de zoektocht naar kandidaten is een assessment en coaching inbegrepen.
Toppers uit opkomende landen
Allmers speurt ook in het buitenland naar financieel talent. Hij heeft een exclusieve overeenkomst met IMS, een internationaal bedrijf dat in India en in andere opkomende markten speurt naar lokale toppers. “Er zijn partijen die dat doen dat voor IT, ik doe het specifiek voor finance. Ik hoop dat ik 20-25 mensen uit het buitenland hiernaartoe kan halen.” Daarnaast doet Allmers ook opdrachten voor Nederlandse multinationals die lokale mensen zoeken voor buitenlandse nevenvestigingen. “Op het moment dat Akzo of Shell in de regio mensen nodig heeft, kan ik die markt daar bedienen.”
De recessie is voor Allmers geen obstakel. “Voor specifieke niches binnen finance, risk, compliance en recovery is nog een schreeuwend tekort aan mensen.”