Voor de meeste zakenreizigers is vliegen vaak niet meer dan een noodzakelijk kwaad. U arriveert zo laat mogelijk op de luchthaven en gaat er na de landing het liefst weer snel vandoor. Maar vliegvelden hebben méér dan u denkt.
Toen Management Team haar haar vaste lezerspanel vroeg naar de grootste irritatie aan een zakelijk vliegreis, was het duidelijk: wachten. Of liever gezegd, lang wachten. Maar liefst 50 procent van de ondervraagde mensen gaf destijds aan zich vooral daar aan te ergeren. Ook de directie van Schiphol Group moet het artikel in de MT Travel van 2006 gelezen hebben. Want eerlijk is eerlijk, er wordt de laatste twee jaar enorm hard gewerkt om het de wachtende reiziger in de Haarlemmermeer naar de zin te maken. Nieuwe winkels, moderne lounges en tal van relaxplekken hebben sindsdien het licht gezien. En Schiphol is niet de enige. Overal ter wereld maken oersaaie en lelijk vormgegeven luchthavens langzaam maar zeker plaats voor hypermoderne, ja soms zelfs gezellige terminals. MT pakte het vliegtuig en deed een rondje langs vier belangrijke airports: Amsterdam, Dubai, Hong Kong en New York. Op wachten zit weliswaar niemand te wachten, maar als u op deze plekken dan toch een keer moet wachten, doe het dan zo.
SCHIPHOL:
Aquacabin en een museum
Waar Amsterdam
Passagiers 2007 48 miljoen
U bent deze plek ongetwijfeld al regelmatig gepasseerd via de automatische loopbaan, met al die KLM-toestellen aan de andere kant van het raam. De Holland Boulevard, gelegen tussen lounges 1 en 2 en naar onze mening het meest aangename strookje Schiphol. U kunt hier in ieder geval volop ontspannen. Wat bijvoorbeeld te denken van een stoelmassage of de aquacabin? Hier Ligt u tussen een paar afgesloten waterzakken die uw stijve rug onder handen nemen. Dit is ook de plek waar het Rijksmuseum (als enige museum in de wereld) een eigen luchthavendependance heeft met tentoonstellingen van Hollandse meesters uit de 17e eeuw.
Ietwat verscholen op de eerste etage van Lounge 2 vindt u het Mediation Centre. De naam zegt het al, om te mediteren. Bidden, aan yoga doen of gewoon even rustig willen zitten kan hier ook. Schiphol heeft zelfs een eigen luchthavenpastoraat die elke dag tussen zes uur 's morgens en elf uur 's avonds is geopend. Ook voor verrassend lekker eten moet u in Lounge 2 zijn. De zakenreiziger die meer wil dan alleen een snelle hap bij de sandwichbar laat zich bedienen in The Brasserie. Naast driegangen menu's vind u hier ook een uitgebreide wijnkaart. Stijlvol dineren dus in plaats van een opgewarmde vliegtuigmaaltijd of een Big Mac. Iets minder tijd? Wie uit is op een snel tussendoortje raden we u aan om Juicy Details eens te bezoeken. De sappenbar staat midden in Lounge 3. Tip: de wheatgrass. Een juice met gezonde tarwestengels die meteen in uw bloed worden opgenomen. Als uw reis naar Schiphol al wat slaperig begon, dan moet dit volgens de verkopers de ultieme powerkick zijn. Een jetlagfighter pur sang.
Ooit wel eens gedacht om die belangrijke klant in Bangkok te verrassen met een Hollandse Nieuwe? Het kan. De vestigingen van Delicatessen in Lounges 1, 2 en 3 hebben gesealde pakken in de schappen liggen waarin haring uit de koeling nog 24 uur lang goed blijft. Wie zich niet met al te veel overstaptijd ziet geconfronteerd kan hiermee dus zelfs nog een Australiër gelukkig stemmen. Een ander relatiegeschenk dat het ook nog wel eens goed wil doen ligt geëtaleerd in Lounge 1. Whiskey & Cigars biedt exclusieve – en daarom vaak peperdure – whiskeymerken. Zelfs flessen van 8000 euro komt u hier tegen. Dat mag dan misschien alleen zijn weggelegd voor de ceo's, een Johnny Walker zorgt doorgaans gelukkig ook voor blijde gezichten. Onzinnige cadeautjes zijn er natuurlijk ook nog volop op de Amsterdamse luchthaven. Speelrobots bijvoorbeeld, of wat te denken van oprolbare piano's. Aardig om even te windowshoppen misschien. Zet in dat geval koers naar de Gadget Store in Lounge 1.
DUBAI INTERNATIONAL AIRPORT
Winkelwalhalla en goedkoop douchen
Waar Dubai
Passagiers 2007 34 miljoen
Dubai is de stad zonder limieten. Hier is het pas goed wanneer het groter, mooier, duurder en exclusiever is dan in de rest van de wereld en de luchthaven vormt in die filosofie geen uitzondering. Wie voet zet in de Sheikh Rashid Terminal waant zich in een van de meest onvoorstelbare taxfree winkelwalhalla's ter wereld. Maar liefst 5400 vierkante meter telt dit shopparadijs. Juwelen, mode, goedkope flatscreens en DVD-spelers, het gekste speelgoed en meer soorten parfum dan u ooit gezien heeft en waarschijnlijk ooit zult zien. U moet twee uur van tevoren aanwezig te zijn op het vliegveld, zo leest u altijd in uw reisbescheiden. Vaak betekent dat echter onnodig wachten en daarom snoept de zakenreiziger liever iets van die tijd af. In Dubai hoeft dat eigenlijk niet. Er valt namelijk genoeg te zien en te shoppen. Maar ook aan relaxruimtes is bepaald geen gebrek. Dubai International telt tientallen verschillende lounges, waaronder die van onze eigen KLM. Vliegt u nou echter geen businessclass en wilt u zich toch even onttrekken aan zoveel hectiek? Ga dan naar één van de twee stilteruimtes in de terminal, pal naast gate 9 en gate 23. Pas echter wel op dat u uw vlucht niet mist, want dromenland is in de verstelbare stoelen niet ver weg. Goedkoop even douchen kan het beste in de DCA Business Class Lounge, bij gate 8. Een kamertje huren gaat hier per uur.
Dubai Airport groeit overigens razendsnel, zo'n 15 procent per jaar gemiddeld. Binnenkort gaat Al Maktoum International Aiport open, een tweede luchthaven die dienst gaat doen als nieuwe terminal van Dubai International. Al Maktoum moet, het zal u niet verbazen, uiteindelijk het grootste vliegveld ter wereld worden met een beoogde capaciteit van 120 miljoen passagiers in 2016.
JOHN F. KENNEDY AIRPORT
Veel eten en mobieltjes te huur
Waar New York
Passagiers 2007 48 miljoen
Hoewel de Amerikanen beschouwd mogen worden als uitvinders van het moderne entertainment, kan 's lands belangrijkste luchthaven niet op tegen het pretpaleis in Hong Kong. En puur kijkend naar het winkelaanbod scoort Dubai beter. Toch biedt JFK nog voldoende plekken die het overstappen en wachten in New York draaglijk maken. Aan de luchthaven is de laatste paar jaar voor miljarden dollars verspijkerd en nog altijd is de klus niet geklaard. Nu maar hopen dat u in terminals 1, 4 of 7 bent belandt, want daar maken bouwvakkers inmiddels niet meer de dienst uit. Een van de belangrijkste verbeteringen is de komst van een light-railtransportsysteem die reizigers sneller tussen de negen verschillende terminals moet vervoeren. De afstanden op deze luchthaven zijn nogal groot namelijk.
Dutyfree shoppen kan het beste in de terminals 2, 3, 4 en 7. Winkels in de terminals 1, 8 en 9 bieden ook belastingvrije producten, maar lang niet allemaal.Het culinaire aanbod is weliswaar enorm uitgebreid, maar vooral ook heel Amerikaans. Veel, snel en niet altijd gezond. Alle terminals hebben faciliteiten als internet, wisselkantoren en geldautomaten. Het Ramada Plaza Hotel, het enige hotel op JFK, biedt daarnaast ook nog tal van zakelijke mogelijkheden zoals een paar conferentiezalen tot maar liefst 600 personen. Meest gehoorde reizigersklacht op JFK is de attitude van haar medewerkers. Veel mensen die na 11 september 2001 wel eens tegenover een Amerikaanse douanebeambte hebben gestaan, kunnen daar over meepraten. Tip: maak vooral geen onnodige grapjes! Dat zou u zomaar nog wel eens heel wat uren extra vertraging kunnen opleveren.
HONG KONG INTERNATIONAL AIRPORT:
Megapretpark en 4d-films
Waar Hongkong
Aantal passagiers 2007 47,8 miljoen
Als u ergens tijdens uw zakenreis vertraging moet oplopen, laat het dan maar in Hongkong zijn. Vliegen is hier namelijk bijzaak. De luchthaven heeft meer weg van een megapretpark dat, oh ja, ook nog als reisterminal dienst doet. Dit jaar werd Hongkong zelfs voor de zevende keer in de afgelopen tien jaar uitgeroepen tot World's Best Airport. Schoon, netjes, vriendelijk personeel, een groot winkelaanbod, voldoende restaurants, moderne lounges en een snelle bagageafhandeling; afgaande op het wereldwijde passagiersonderzoek dat Skytrax elk jaar laat uitvoeren bent u voor al deze ingrediënten in Hongkong op de juiste plek. In terminal 1, vindt u de Hong Kong SkyMart met een groot gevarieerd aanbod van internationale en lokale sieraden, elektronica en meer. U kunt tevens genieten van de Aziatische keuken of u laten verwennen in een beauty salon.
In Terminal 2 treffen we onder meer het grootste 4D bioscoopscherm van Azië aan, inclusief speciale 360 graden stoelen met zeven multisensoren. Ingrediënten die zorgen voor de ultieme filmervaring. Mensen met interesse in de luchtvaart moeten even een kijkje gaan nemen in het Aviation Discovery Centre. Ook deze plek is weer uitgerust met tal van ultramoderne snufjes zoals een cockpitsimulator en 4D graphics. Meer zin in een spelletje? Playstation heeft hier een eigen game-area waar de nieuwe generaties PS3-spelletjes gespeeld kunnen worden. Uw zoon weet daar waarschijnlijk meer over te vertellen. Het daarnaast gelegen i-Sports is één grote spellensimulator. Hier kunnen reizigers een wedstrijdje boksen, autoracen, schieten of voetballen. Een soort Wii-funpalace dus. Een van de nieuwste faciliteiten op Hong Kong International is de zogeheten SkyCity NineEagles Golf Course. Niet ver van Terminal 2 kunt u een balletje putten terwijl de klok rustig doortikt. De baan is aangelegd volgens de standaard normen van de Amerikaanse Golf Association en dankzij een ingenieus verlichtingsysteem ook 's avonds geopend. Ook vindt u dichtbij het vliegveld de Citygate Shopping Centre en het Maritiem Square Shopping Centre. Wanneer u een paar uur te besteden hebt, gaat u met de bus naar Lantau Link View Point voor een prachtig uitzicht op de Tsing Ma Bridge,
Waar wacht u het liefst?
Naam: Anouk Leek
Bedrijf: G-Star International BV
Functie: Merchandiser
"Naast mijn vakanties reis ik vier keer per jaar voor G-star naar verschillende landen. Tijdens zo'n reis zit ik wel minimaal zes keer in een vliegtuig, meestal business class trouwens. Ik kom graag op Schiphol. Als het gaat om winkelen heb je er genoeg keuzes en ik krijg dan ook vaak de opdracht van vrienden en familie om tax free te shoppen. De lounge in terminal 1 is mijn favoriet. Voldoende ruimte, genoeg om te lezen, je kunt er internetten of gezellig een drankje drinken. Bangkok spreekt me ook aan, die is net nieuw, en verder heeft ook Singapore veel leuke shops. O ja, en Hong Kong, daar hebben ze geweldige sushi! New Delhi valt me daarentegen lang niet mee. Er staat misschien anderhalve winkel, het is altijd een chaos en je moet minimaal aan zes mensen je paspoort laten zien."
Naam: Patrick Dekker
Bedrijf: Dekker Chrysanten BV,
Functie: Hoofd Planning
"Naast Nederland hebben we eigen productiefaciliteiten in Brazilië, Bolivia, Zuid-Afrika en Tanzania. Voor mijn werk moet ik regelmatig naar dat laatste land toe. We vliegen dan met KLM naar Kilimanjaro Airport. Je kunt hier eten en drinken, maar dan houdt het ook wel op. De voorzieningen zijn er natuurlijk niet te vergelijken met Schiphol. Daar is genoeg vertier Heel soms wagen we nog snel even een gokje in het casino, maar daar is niet altijd tijd voor. Als je mij vraagt welk vliegveld me nog het meest bijstaat, dan zeg ik toch New York. Ik weet nog toen ik voor het eerst naar Amerika ging en we landden op JFK. Het leek wel een film."