Het internationale accountantsconcern KPMG wil zijn Britse en Duitse tak samenvoegen. Fusies met andere KPMG-organisaties in Europa worden ook nagestreefd, zo liet het bedrijf vrijdag weten. De Nederlandse tak kijkt vooralsnog de kat uit de boom.
Het internationale accountantsconcern KPMG wil volgend jaar zijn Britse en Duitse tak samenvoegen. Fusies met andere KPMG-organisaties in Europa worden ook nagestreefd, zo liet het bedrijf vrijdag weten. De Nederlandse tak kijkt vooralsnog de kat uit de boom.
KPMG speelt met de fusie in op Europese regelgeving die samenvoeging toestaat. De grote vier accountancybureaus (PricewaterhouseCoopers, Deloitte, Ernst & Young en KPMG) zijn nu nog netwerken van nationale organisaties omdat wetgeving in sommige landen buitenlands eigendom van accountancybureaus verbiedt.
De samengevoegde organisatie gaat verder onder de naam KPMG Europe.
Het hoofdkantoor komt in Frankfurt. De gezamenlijke omzet van de 44 kantoren bedraagt meer dan 2 miljard pond sterling (3 miljard euro). Er werken meer dan 17.000 mensen.
De bestuurders van de Britse en Duitse tak steunen het fusieplan. De partners moeten het nog goedkeuren. Zij zullen er in december over stemmen.
Bestuursvoorzitter Ben van der Veer van KPMG Nederland noemde de fusie een “goede beweging”. “De klanten van KPMG worden steeds internationaler. Door een fusie kan er uit de verschillende landen snellere dienstverlening komen die naadloos op elkaar aansluit. Voor het personeel biedt het kansen om te werken in andere landen.”
Van der Veer wilde niet zeggen of hij ook zal voorstellen om de Nederlandse organisatie aan de Britse en Duitse landenorganisatie te koppelen. “Wij moeten deze plannen eerst op ons laten inwerken. Onze partners moeten er ook mee instemmen.” Volgens de topman is er nog voldoende tijd om met plannen te komen omdat de Britse en Duitse tak pas volgend jaar oktober onder een dak komen. Volgend jaar wordt de Europese regelgeving, die de fusie mogelijk maakt, omgezet in Nederlandse wetgeving, zo verwacht hij.
KPMG Nederland telt 22 kantoren. De onderneming heeft hier 3000 werknemers, onder wie 270 partners.
(ANP)