Is een Grieks bankroet nou wel of niet een probleem? Eurocommissaris Neelie Kroes en minister-president Mark Rutte zeggen van niet. ING-bestuursvoorzitter Jan Hommen zegt van wel. Maar hij heeft een belang.
Hommen trok donderdag bij de publicatie van de kwartaalcijfers van de bank een vergelijking met de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers in 2008. Dit bankroet hing al enige tijd in de lucht, net als een Grieks bankroet nu, maar desondanks escaleerde de situatie op de financiële markten toen het eenmaal zover was.
Hij deed daarmee een duit in het zakje van een dinsdag door Kroes aangezwengelde discussie. Zij stelde in de Volkskrant dat er geen man overboord zal zijn als Griekenland de eurozone verlaat.
Schuldencrisis treft resultaten ING
Hoe dan ook moeten Hommen’s woorden in de context worden gezien van ING’s activiteiten. De bank en verzekeraar draaide een nettowinst van bijna 1,2 miljard euro, maar het staat buiten kijf dat ING de afgelopen maanden last had van de grote onrust door de schuldencrisis. Er moest nog eens 199 miljoen euro worden afgeschreven op Griekse staatsobligaties. Deze staan nu, eindelijk, tegen marktwaarde in de boeken.
Daarnaast liepen de voorzieningen voor slechte leningen op omdat het economisch tij in de tweede helft van het jaar is gekeerd, ook weer een gevolg van de schuldencrisis en zijn banken zijn net als in 2008 verwikkeld in een slag om het geld van spaarders. Dit is te zien in de advertenties voor spaardeposito’s. Banken moeten meer rente bieden.
Herstructurering hapert
Ondertussen hapert ook de herstructurering. ING moet van de Europese Commissie grote delen van het bedrijf verkopen en heeft de opbrengst nodig voor aflossing van de resterende staatssteun. Eerder moest Hommen al constateren dat een verkoop van de bank WestlandUtrecht in het huidige financiële klimaat niet haalbaar is. Onlangs zijn ook de plannen voor het afstoten van de Europese en Aziatische verzekeringsactiviteiten op de schop gegaan. Het basisscenario, een beursgang, heeft plaatsgemaakt voor nog een splitsing: de Aziatische activiteiten worden verkocht . De Europese tak gaat een “zelfstandige toekomst”, eventueel met een beursnotering, tegemoet.
Kortom, ING heeft er veel baat bij dat de toestand in de financiële wereld, normaliseert. De grote vraag is of dat zal gebeuren als de huidige aanpak van de eurocrisis, schulden van zwakke landen overnemen, bezuinigen en koste wat het kost de euro bij elkaar houden, wordt doorgezet.
Lees ook:
- Brussel houdt vinger in pap bankenwereld
-
Grote Nederlandse banken zitten al goed
-
Rolverdeling financials verschuift