Lakshmi Mittal werd geboren in 1950 in een familie die aanvankelijk arm was, maar zijn vader wist zich op te werken tot partner in een kleine staalfabriek in Calcutta, India. Hij sloeg een andere weg in dan zijn broers en zussen om een eigen staalfabriek te beginnen, schrijft Forbes, en liet het familiekapitaal aanzienlijk groeien doordat hij erin slaagde de ene na de andere staalfabriek op te kopen. Zijn eerste buitenlandse overname was al in 1976 en betrof een in moeilijkheden verkerende staalfabriek in Indonesië. Een paar jaar later kocht hij een staalfabriek in Trinidad en Tobago.
Overnames
Tot 2004 hield hij zich hoofdzakelijk bezig met buitenlandse overnames, waaronder een flink aantal staalbedrijven in ex-communistische landen als Polen, Kazachstan, Tsjechië, Roemenië en Bosnië, die aan herstructurering toe waren. Door zijn autoritaire stijl van bestuur kwam hij geregeld in botsing met de vakbonden. In 2006 fuseerde hij na een mislukte eerste poging met het Franse Arcelor tot ArcelorMittal. Met een jaarproductie van 97 miljoen ton is ArcelorMittal het grootste staalconcern ter wereld. Mittal heeft verschillende onderscheidingen gekregen voor zijn zakelijke prestaties, die de Indiase economie geen windeieren hebben gelegd.
Lakshmi Mittal is ook meer dan eens in het nieuws geweest vanwege slechte werkomstandigheden in de mijnen (in 2004 stierven 23 mijnwerkers bij een explosie door een defect), ontslagen (400 man na sluiting na overname) en milieuschade die hij niet wilde repareren.
Bij Forbes staat Mittal op plek 62 van rijkste mensen ter wereld. Zo’n tien jaar geleden noteerde hij nog een stukje hoger: in 2007 gold hij als de rijkste Aziatische persoon in Europa, en twee jaar ervoor stond hij op plek 3 wereldwijd. De bruiloft van zijn dochter Vanisha met een Londense bankier was de op een na duurste in de geschiedenis.
Lakshmi Mittal woont in Londen met zijn vrouw. Ze hebben een zoon en dochter, en een huis in New Delhi, en zijn vegetariërs.
Bod
Er is ArcelorMittal veel aan gelegen de Indiase staalmarkt te betreden. India behoort tot de snelstgroeiende staalmarkten ter wereld, maar de concurrentie op de Indiase markt is groot.
ArcelorMittal dat aan de AEX is genoteerd, biedt 420 miljard Indiase roepies ofwel €5 miljard voor de overname van Indiase branchegenoot Essar Steel, aldus bronnen die goed zijn ingevoerd. Eerder zou ArcelorMittal 340 miljard roepies (€4 miljard) hebben geboden. ArcelorMittal noemt zelf geen bedragen, maar laat in een persbericht weten dat deze ‘grotendeels accuraat’ zijn.