De Mexicaanse griep heeft serieus voet aan de grond, een 'lichte epidemie' is een feit.
Vrijdagochtend werd gemeld dat de Mexicaanse griep die wereldwijd al een pandemie was voor Nederland inmiddels de status 'lichte epidemie' heeft gekregen van het RIVM. Deze kwalificatie betekent dat er gedurende langer dan twee weken 5 op de 10.000 mensen last hebben van griep.
Update van het RIVM: In de afgelopen week zijn ongeveer 10 mensen per dag in een ziekenhuis opgenomen met Nieuwe Influenza A (H1N1). Deze week zijn twee personen overleden bij wie een infectie met het virus is vastgesteld. Het gaat om een 40-jarige man en een 14-jarig meisje. In totaal zijn in Nederland nu 6 personen aan de gevolgen van dit griepvirus overleden. Bij de man was sprake van onderliggend lijden. Het meisje was voorheen gezond.
Mexicaans?
Uit de steekproefsgewijze metingen blijkt dat het vooral de Mexicaanse griepvariant is die opgeld doet. Eind augustus was de schatting nog dat twintig tot dertig procent van de bevolking de Mexicaanse griep zou krijgen, maar een woordvoerder van het RIVM wil zich niet aan voorspellingen wagen. "Daarvoor spelen er teveel factoren een rol."
Millenniumbug
Ook over de duur van de epidemie is nog weinig tot niets te zeggen. Wel is duidelijk dat men de golf veel eerder verwachtte. Veel mensen waren al behoorlijke griepmoe van alle waarschuwingen en media-aandacht. Twee derde van de managers vond de Mexicaanse griep vooral een grote hype en een opgeklopt sensatieverhaal, vergelijkbaar met de millenniumbug van een aantal jaar geleden.
En uit onderzoek van Synovate uit augustus bleek dat de overgrote meerderheid helemaal niet wakker ligt van de pandemie. Negentig procent van de Nederlanders maakte zich toen niet zo druk over de griepgolf. Hopelijk houden we die rust vast.
Hamsteren
Een griepepidemie levert alleen in sommige sectoren een mogelijk risico op voor de economie of de continuïteit. Bijvoorbeeld als een flink percentage van de chauffeurs die de supermarkten bevoorraden uitvallen, zodat een keten het lastig krijgt. Als dat vervolgens in de pers gemeld wordt, dan loopt de supermarkt het risico dat mensen gaan hamsteren waardoor de situatie verder verergerd. Het risico zit hem dus vooral in ons vermogen om een beetje ontspannen met deze griepgolf om te gaan.
In het buitenland waren wel al eerder meldingen van in onze nuchtere Hollandse ogen licht dramatische maatregelen zoals een kusverbod en een stropdasverbod.
Griep herkennen
De symptomen van de Mexicaanse griep lijken veel op die van gewone griep:
- koorts
- koude rillingen
- hoofdpijn
- spierpijn
- moeheid
- droge hoest
Het hoesten kan wat langer aanhouden, de overige klachten verdwijnen meestal na 2 tot 7 dagen.
Griep voorkomen
Het griepvirus verspreidt zich vooral via de lucht door praten, hoesten of niezen. Als u de kans op besmetting zo klein mogelijk wilt maken, kunt u de volgende regels in acht nemen:
- Vermijd contact met mensen met griep.
- Was regelmatig uw handen met water en zeep
- Gebruik een papieren zakdoekje bij hoesten, niezen of snuiten
- Raak zo min mogelijk uw ogen, neus en mond aan
- Maak regelmatig schoon
- Blijf thuis en blijf uit de buurt van anderen als u griep hebt
Iedereen thuis
Belangrijk om te beseffen is dat u een dag voordat de griepverschijnselen optreden al besmettelijk bent tot en met drie a vier dagen erna. Adviseer uw werknemers daarom thuis te blijven als ze koorts hebben en zich niet lekker voelen. Thuiswerken kan daarbij een goede oplossing zijn om toch geen al te grote achterstanden op te lopen. Maar hoe regelt u dat als uw organisatie normaal gesproken niet ingericht is op thuiswerken?
Wat u zich als eerste af moet vragen om te bepalen of thuiswerken voor uw team uberhaupt een optie is, zijn de volgende punten:
- Kan het werk wat uw team moet verrichten thuis worden uitgevoerd?
- Kunnen de telefoons in uw bedrijf worden doorgeschakeld? Bijvoorbeeld naar een (werk)mobiel?
- Hebben uw mensen thuis toegang tot gegevens die nodig zijn om het werk uit te voeren of kunt u dat snel realiseren?
- Is het mogelijk om online of telefonisch te vergaderen?
- Weet iedereen wat hem te doen staat en kunt u ervoor zorgen dat dat zo blijft, ook als uw team verspreid door het land zit?
Als u deze vragen naloopt en positief in kunt vullen, dan is thuiswerken voor uw team zeker een optie waarmee u het verlies door de griep zoveel mogelijk kunt minimaliseren.