Het loslaten van de grens van 65 om te stoppen met werken is onafwendbaar, stelt Silvia van den Heuvel. De secretaris van regiegroep Grijs Werkt is dan ook niet erg blij met de uitspraak van de Europese rechter dat het ontslag op die leeftijd, om die leeftijd, geen leeftijdsdiscriminatie is.
"Een dergelijk vonnis benadrukt dat werken na je 65ste ongewenst is. Het is erg slecht voor de beeldvorming. En dat terwijl al veel bijna 65-plussers nu al een Zwitserleven-gevoel hebben " Haar regiegroep Grijs Werkt, onder voorzitterschap van VVD-coryfee Ed Nijpels, probeert juist de economische gevolgen van de vergrijzing te bestrijden door het langer doorwerken te stimuleren. "Het vonnis is op geen enkele manier toekomstgericht."
Doorstroming
Het Europese Hof van Justitie redeneert dat gedwongen ontslag gerechtvaardigd voor ‘een betere verdeling van werkgelegenheid tussen de generaties'. "Dat terwijl de generieke maatregel om iedereen te dwingen te stoppen met werken grote flauwekul is. Ik ben geen jurist, het vonnis zal ongetwijfeld goed zijn onderbouwd, maar de demografie dwingt tot langer doorwerken."
Systematiek
Het grote probleem – en daarmee waarschijnlijk ook de achtergrond van de uitspraak – zit in alle regelgeving die rond de magische leeftijd van 65 is opgetrokken. "Nu kregen we veel vragen van mensen die willen doorwerken, maar dat niet kunnen. De hele systematiek en de financiering van veel sociale voorzieningen is gehangen aan die leeftijdsgrens. Het moet een recht worden om door te werken."
Discriminatie
Het leeftijdsontslag is in Nederland als uitzondering bestempeld op de algemene regel dat er niet mag worden gediscrimineerd op basis van leeftijd. "Uiteindelijk is het onvermijdelijk dat deze uitzonderingsbepaling op de helling gaat. De uitspraak van het hof vertraagt dat proces hooguit. "