Oeps, we zullen het nooit meer doen. Vanuit Facebook blijken gegevens van miljoenen gebruikers te zijn doorgespeeld aan derden. Boosdoeners zijn apps die door andere partijen worden aangeboden, maar waarvoor Facebook toch verantwoordelijk is.
Wall Street Journal is er eens ingedoken. De populaire applicaties op Facebook, vaak spelletjes, die tientallen miljoenen Facebookleden op en rond hun profielpagina's gebruiken, blijken niet allemaal even netjes om te gaan met gebruikersgegevens. De Facebook-gebruikers-ID's, zelfs die van vrienden uit het netwerk, worden doorgespeeld aan bedrijven die online gegevens verzamelen voor reclame- en marketingdoeleinden. Zelfs Facebookers die alle privacy-hokjes aanvinkten om zichzelf beschermd te wanen, werden het slachtoffer.
Facebook verantwoordelijk
Facebook neemt meteen stappen om het lekken van informatie 'drastisch' te verminderen. Althans, dat is de reactie op het WSJ-bericht, nadat het kwaad al is geschied. Voor Facebook ligt er dus de taak om met nog meer technologie de lekkages tegen te gaan: de leveranciers van apps is het door Facebook al zonder meer verboden, om data over hun gebruikers te delen. Zelfs als die daarvor wel toestemming hebben gegeven.Dat is interessant: niet Zynga, dat met Farmville en Texas Holdem Poker de populairste apps in huis heeft, wordt aangesproken op de privacy-schending, maar netwerk-aanbieder Facebook. Eind vorig jaar en afgelopen mei kwam het tegemoet aan kritiek dat het voor gebruikers te ingewikkeld was hun privacy te beschermen,
Zorgen overdreven
Overigens heeft oprichter Mark Zuckerberg vorige maand nog in een goed interview met de New Yorker geroepen, dat hij de privacy-zorgen een beetje overdreven vindt. “Mensen die zich daar druk om maken, blazen elke misstap van onze kant zo groot mogelijk op. We beseffen dat we nog lang kritiek zullen krijgen, maar we vinden dat we gewoon op de goede weg zijn."
Test hier uw kennis over Facebook. TechBusiness geeft kaarten weg voor de film The Social Network.