#1: Modehuis Witteveen
Een belastingschuld van maar liefst 1,5 miljoen euro heeft modehuis Witteveen afgelopen week doen omvallen. Het modeconcern zat al langer in financiële problemen, maar een reddingsplan met onder meer ABN Amro dat goedgekeurd werd door de AFM zou faillissement moeten voorkomen. Toch kon Witteveen niet meer aan de verplichtingen voldoen, de belastingschuld bestond uit omzet- en loonbelasting. Het was dan ook de Belastingdienst die het bedrijf failliet liet verklaren bij de rechter in Utrecht. Curatoren zijn nu aan het bekijken of een doorstart mogelijk is en de 400 medewerkers van het bedrijf aan het werk kunnen blijven. Presentatrice Quinty Trustfull had een kledinglijn bij Witteveen en postte daarover regelmatig berichten op social media. Begin juli stuurde ze nog een foto van zichzelf de wereld in waarop te zien is dat het sale was bij Witteveen.
#2: The Phone House
Een grote reorganisatie van belwinkel The Phone House in 2014 kon een faillissement niet voorkomen. Destijds werd een derde van de winkels gesloten en werden 200 mensen ontslagen. De concurrentie op de belmarkt en de scherpere controle van het aanbieden van ‘gratis’ telefoons bij abonnementen, deden het concern uiteindelijk in februari dit jaar de das om. Het faillissement werd aangevraagd voor het hoofdkantoor en de zeventig bijbehorende winkels. De 74 franchisevestigingen vielen niet onder het faillissement en houden de deuren open. Curatoren bekeken de mogelijkheden voor een doorstart, maar dat bleek lastig. Uiteindelijk werd in april een online veiling gestart voor de overgebleven inventarissen en voorraden van de -destijds- nog zeker 40 niet-verkochte winkels en spullen.
#3: Charles Vögele
Ook internationale modeketen Charles Vögele, van origine Zwitsers, kon het niet volhouden op de Nederlandse markt. Ook in België en Duitsland had het bedrijf het zwaar en verkocht het een deel van de vestigingen. Eind januari vroeg het concern zelf faillissement aan voor de Nederlandse tak. Het ging om 95 vestigingen en ruim 700 medewerkers. Curatoren wisten Vidrea Retail te strikken voor de overname van 90 winkels, waarbij er geprobeerd werd zoveel mogelijk banen te redden. De doorstart werd geleid door bekende textielondernemer Remt Melles, bekend als voormalig commercieel directeur van MS Mode en Miss Etam. Het leek af te lopen met een sisser, totdat in juni bekend werd dat er mogelijk faillissementsfraude werd gepleegd. Het zou gaan om zo’n 900.000 euro dat van de Nederlandse tak van Charles Vögele door werd gesluisd naar de holding in Zwitserland. Daarnaast is er nog 500.000 euro verdwenen. Daar is direct onderzoek naar gestart.
#4: Rouwservice Nederland
Een wat lugubere zaak: marktleider in doodskisten, Rouwservice Nederland, kon eind juni de salarissen van de 250 werknemers niet meer betalen en werd failliet verklaard. Eerder werd door de rechtbank al uitstel van betaling verleend. Zusterbedrijf Bogra en dochterbedrijf Rouwservice Rijnmond en Drechtsteden gingen op hetzelfde moment failliet. Gelukkig voor de medewerkers duurde het niet lang voordat zij te horen kregen dat ze een nieuwe baas hadden. Althans, 90 procent van het personeel werd overgenomen door de nieuwe eigenaar, Parthes BV. Bogra werd tegelijkertijd overgenomen door het Belgische Funico. Ook onder de nieuwe eigenaren blijven de bedrijven samenwerken aan onder meer vervoer voor doden, doodskisten, brancards en koelkisten.