Terug van weggeweest: de particuliere belegger. Sadder but wiser, maar altijd klaar om in te stappen. Want een keer moet het toch weer goed gaan, nietwaar?
NIEK DEN TEX
De particulier #1
Naam > Niek den Tex
Leeftijd > 34 jaar
Beroep > Salesmanager beleggerssite IEX.nl
Hoe lang belegt u al?
“Sinds 1986. Ik zat toen nog op de middelbare school. Ik vond economie interessant, ben het later ook gaan studeren. Dus aandelen boeiden me wel. Verder heb ik een betovergrootvader die in de negentiende eeuw naar de Verenigde Staten ging en daar een aantal pas opgerichte spoorwegmaatschappijen heeft bezocht en beschreven als investeringsmogelijkheid. Het zou dus genetisch bepaald kunnen zijn.”
Wat is uw beste aankoop geweest?
“Dat kan ik zo niet zeggen. Mijn beste beslissing is geweest om al zo vroeg te beginnen. Sinds 1986 is de beurs enorm gestegen. Dus ik heb een goede tijd gehad. Ik beleg voor mijn pensioen. Als ik zie hoe de pensioenfondsen de afgelopen jaren hebben geblunderd, ben ik blij dat ik dat in eigen beheer heb gehouden.”
Wat is uw slechtste aankoop geweest?
“Het bedrijf Ring Rosa, dat telefooncentrales wilde vervangen door servers. Een goed verhaal en het zag er veelbelovend uit. Maar ze dreven steeds verder van dat kernverhaal af, en uiteindelijk gingen ze failliet. Ik heb er zo´n 1000 gulden mee verloren. Waarschijnlijk heeft Ahold me het afgelopen jaar meer gekost, maar daar heb ik niet echt zicht op.”
Bent u bij de neergaande beurs uitgestapt?
“Ja, gedeeltelijk, maar dat was meer geluk dan wijsheid. Ik heb in 1999 een huis gekocht en heb toen een gedeelte van mijn aandelen verkocht om eventuele tegenvallers te kunnen betalen. Dat geld staat nog steeds op een internetspaarrekening. Verder is het timen van de markt heel moeilijk. Als je de beste beursdagen van het jaar mist, keldert je rendement. Mijn strategie is dan ook niet al te spectaculair: als je maar lang genoeg blijft zitten, komt het uiteindelijk wel goed.”
Wat heeft de internetbubble u opgeleverd?
“Daar heb ik niet aan meegedaan. In World Online geloofde ik indertijd helemaal niet. En als met Google het circus straks misschien weer begint, doe ik wederom niet mee. Ik heb één ding geleerd: de kans dat een aandeel met een koers-winstverhouding van 100 gaat dalen is groter dan dat zo’n aandeel nog meer waard wordt. Niet doen dus.”
CEES SMIT
De particulier #2
Naam > Cees Smit
Leeftijd > 37 jaar
Beroep > Algemeen directeur Today´s Beheer
Wanneer bent u begonnen met beleggen?
“In 1987. Ik begon in 1986 in de effectenhandel bij ABN Amro, als schoolverlater. Privé investeerde ik m´n eerste geld een jaar later. Je zag toch af en toe collega´s behoorlijk binnenlopen. Afijn, ik werd optiespecialist. En dat betekende toen nog Koning Eenoog in het land der blinden.”
Wat was uw slechtste belegging?
“Meteen dat jaar hadden we Black Monday. Mijn calls Hoogovens waren in één klap niets meer waard. Ik heb toen 5000 à 6000 gulden verloren, wat erg veel geld was voor mij. Ik leerde ervan flexibeler te kijken, dus ook de downside-risico´s te doordenken.”
Wat was uw beste belegging?
“Puts op de AEX tijdens de Azië-crisis begin jaren negentig en dezelfde puts in 2001. Die gingen in twee maanden van 10.000 naar 150.000 euro.”
Bent u een keer helemaal uitgestapt?
“Ja, de dalende markt begin dit jaar reageerde in mijn ogen erg vreemd op de macro-economische signalen. Toen heb ik drie maanden aan de zijlijn gewacht. Toen de markt weer fors was gestegen en de FED de rente omlaag bijstelde, ben ik weer ingestapt. In obligaties weliswaar, maar ook in puts op de index.”
Heeft u gewonnen of verloren aan de internetbubble?
“Ik heb per saldo niet veel verdiend aan die hype. Ik had een paar behoorlijke bleeders; ‘tips’ voor ipo´s bijvoorbeeld. Ik weet nog een presentatie die Adam Curry hield in Hotel de l’Europe, voor zijn Amerikaanse bedrijf. Vreemd hoor, ik ben nog van de generatie Countdown. Hoeveel ik verloor, heb ik uit m´n geheugen geblokt. Van WorldOnline wist ik meteen dat het niks kon zijn. Dat heb ik toen ook heel hard geroepen.”
Nog nieuwe strategische inzichten opgedaan?
“Ik ben nóg flexibeler en nóg voorzichtiger geworden. Tips bestaan niet, het dogma buy-hold werkt niet en differentiatie ook niet. Ik zit gewoon nog korter op de bal dan ik al deed.”
MARIAN HOGESLAG
De particulier #3
Naam > Marian Hogeslag
Leeftijd > 37 jaar
Beroep > director corporate finance Petercam Bank NV
Hoe lang belegt u al?
“Sinds 1990, toen ik afstudeerde. Ik ging bij Paribas Deelnemingen, de participatiemaatschappij van Paribas, werken. Bij zusterbedrijf Banque Paribas zat een hele goede handelaar die graag zijn visie met mij deelde. Ik deed gewoon blind wat hij zei en dat werkte heel goed, moet ik zeggen.”
Wat was één van uw meest winstgevende aandelen?
“Dat was Baan. Ik stapte in toen ze naar de beurs gingen mei 1995 – op een introductiekoers van rond de 25 gulden – en ik stapte uit op 98 gulden. Baan steeg nog even door naar zo’n 108 gulden, maar daarna kwam de vrije val. Een tante van mij weet daar alles van. Ik zat in die tijd in zo’n veertig fondsen; laten we zeggen met per fonds een maandsalaris. Ik had dus een leuke portefeuille opgebouwd.”
Wat was uw slechtste belegging?
“Met mijn andere fondsen heb ik de hele instorting van de markt meegemaakt. Mijn uitgangspunt was stilzitten als je geschoren wordt. Dat werd ik dan ook. Op twee punten heb ik m’n verlies genomen: toen ik bij Petercam kwam werken, moest ik m’n beleggingen aanmelden. Nou, dat was lachen geweest voor mijn nieuwe collega’s. Dus toen heb ik snel de ergste bleeders van de hand gedaan. De matige opbrengst daaruit heb ik in zogenaamde klasse A-aandelen geïnvesteerd: Ahold en Aegon, enzovoorts. Dat leek safe, maar dat bleek in 2002 niet zo te zijn. Dus kreeg ik nog een klap.”
En nu?
“Ik heb mijn strategie veranderd. Ben actiever gaan handelen, meer korte termijn gericht. Met diezelfde Aholds en Aegons kon je afgelopen jaar behoorlijk verdienen. En ik ben in een aantal onroerendgoedfondsen gestapt, vanwege het hoge dividend. Mijn rendement is behoorlijk gestegen. Het is een kwestie van discipline. Je verlies durven nemen, maar ook je winst. Ik heb veel verloren omdat ik mijn verlies niet nam. Waarschijnlijk omdat ik de upside niet wilde missen.”