Met een hoofd vol kennis, maar verder weinig bagage, stapte ze na haar MBA de arbeidsmarkt op. Een groot contrast met de nieuwe generatie topmanagers, vindt Nancy McKinstry, ceo van Wolters Kluwers.
"Ik ben nu een kwart eeuw onderweg in mijn carrière en heb een hoop zien veranderen." Het belangrijkste verschil? "De ceo was toen ik begon nog een vaderfiguur. Je had je maar te bewijzen. En dan maar hopen op een schouderklopje. Voor de ambitieuze starter gold toen in de eerste plaats: veel geven, weinig nemen."
Nu ligt dat anders, denkt McKinstry. "Young professionals vragen zich juist af wat de werkgever voor hen kan betekenen." Kunnen ze zichzelf elders beter ontwikkelen, dan stappen ze op. Geld is daarin niet de belangrijkste drijfveer. Mensen komen en gaan. Een loopbaan die vooral een lange adem vergt, is niet meer van deze tijd.
De toegenomen arbeidsmobiliteit vraagt om een ander type manager. De topmanager van de toekomst is niet langer de pater familias. "Hij of zij moet in de eerste plaats inspireren en talent aan zich binden."
Ook steeds complexer wordende producten vergen meer van de hedendaagse topmanager. Mc- Kinstry vergelijkt het met het dirigeren van een jazzband. Een orkest met twee instrumenten is te overzien. Maar met iedere uitbreiding wordt het ensemble minder overzichtelijk, terwijl de dirigent steeds belangrijker wordt. 'Hij moet meer sturen op het grote geheel, met nog steeds maar twee handen.'
Dit vraagt om een nieuw type leider – en een andere focus op management-opleidingen. Niet langer is het de inhoudelijke kennis die primair telt. "De topmanager van het volgende decennium heeft veel internationale ervaring, een groot technisch inzicht en is boven alles een inspirerende persoonlijkheid."
Jong aanstormend talent vraagt haar regelmatig naar haar geheim. Dat is even simpel als rechtlijnig: "mijn focus is altijd het resultaat. Dat is wat telt." Daarnaast zegt McKinstry zich nooit teveel op de toekomst te hebben gericht. "Had ik altijd al de ambitie gehad bestuursvoorzitter van Wolters Kluwer te worden, dan was het waarschijnlijk nooit gelukt."
Bron: Financieel Dagblad/TiasNimbas