De Nederlandsche Bank gaat minder strikt controleren of banken, verzekeraars en pensioenfondsen precies alle regels naleven. De toezichthouder verschuift zijn aandacht naar integriteitsrisico's.
Dat geeft de Nederlandsche Bank (DNB) aan in een rapport over het toezicht tot 2010. De toezichthouder spreekt daarin van 'een cultuuromslag' die nodig is in de eigen organisatie en bij de financiële instellingen. Dit komt doordat de financiële sector en zijn producten steeds gecompliceerder worden. De toezichthouder kan dat niet bijbenen door in detail regel op regel te stapelen.
In plaats van het afvinken van de naleving van voorschriften, verschuift de centrale bank zijn toezicht meer naar het naleven van principes. Dat vergt ook meer zelfwerkzaamheid en verantwoordelijkheidsbesef van de financiële instellingen zelf, waarschuwt DNB.
Risico
De omvang en diepgang van zijn toezicht laat DNB voortaan afhangen van het risico dat een financiële instelling in de problemen komt. Als belangrijker risicofactor ziet de bank de integriteit van een financiële instelling en zijn beleidsmakers. Dit omdat 'een aanzienlijk deel van de grotere incidenten bij financiële instellingen in de afgelopen jaren direct gerelateerd is aan integriteitsschendingen', aldus DNB. Volgens bronnen bij de bank zijn bekende en onbekend gebleven affaires zelfs 'bijna altijd' veroorzaakt door integriteitskwesties.
Ruimte
De verschuiving in het toezicht schept meer ruimte voor eigen afwegingen van de toezichthouder en de financiële instellingen. Dat maakt het toezicht subjectiever en vergroot de interpretatieruimte. DNB verwacht dat dit gepaard zal gaan met meer rechtszaken tussen toezichthouder en zij die onder toezicht zijn gesteld.
DNB gaat de vijfhonderd werknemers die in het toezicht werkzaam zijn, bijscholen voor de nieuwe taakinvulling. Met name de vierhonderd werknemers die direct contact houden met ondertoezichtgestelden moeten actiever en assertiever worden. Bij het aannemen van de nieuwe mensen let DNB daar extra op.
Omslag
De centrale bank verwacht dat niet alle huidige werknemers de omslag kunnen maken. Ook banken, verzekeraars en pensioenfondsen moeten eraan wennen dat ze zich niet meer aan detailvoorschriften kunnen vastklampen. DNB'ers zeggen dit te hebben gemerkt bij bespreking van de beleidswijziging met de sector.
(FD.nl)