Nederland blijkt het vieste land in Europa als het gaat om CO2-uitstoot en noteert een vijfde plaats in de wereld. Ons land staat te boek als een ‘extreme C02-polluter’. Hoog tijd om daar wat aan te gaan doen, vindt Aart van Veller, met WijZijnKoel duurzaamheidsondernemer en evangelist van een verantwoordelijkere wereld.
Van Veller sprak tijdens een ontbijtsessie op de Challengerday, een initiaitief van Sprout en Eneco en ging daar in discussie met ondernemers over de zin en onzin van duurzaamheid.
Noodzaak groter
Duurzaamheid is gelukkig weer een thema, vindt Van Veller. Net zoals in de jaren zeventig, toen de Club van Rome de noodklok luidde over de consequenties van ons economisch systeem. Vanuit die club is er een beweging op gang gekomen die zich verzette tegen het economisch systeem, maar die nooit echt is doorgebroken.
Tot de film van Al Gore, An Inconvenient Truth. Die zette wel een verandering in beweging. “Omdat de noodzaak groter is”, verklaart Van Veller. “De BRIC-landen willen meer welvaart en dat trekt een zware wissel op de beschikbaarheid van grondstoffen. En gelukkig is ook de intentie verandert. Het gaat niet meer over het afzetten tegen het kapitalisme, maar over de economische kansen van duurzaamheid.”
Volgens Van Veller is de transitie naar een duurzame economie de key driver van innovatie en is het “de grootste kans in business”. Hij herhaalt daarmee de woorden van John Doer, een van Amerika’s grootste en belangrijkste Venture Capitalist,
Kansen
Maar de kansen van duurzaamheid liggen niet alleen in de ontwikkeling van nieuwe, innovatieve producten of diensten. Ze liggen volgens Van Veller ook in kleine dingen, waar elke ondernemer meteen mee aan de slag kan. Neem alleen al LED-verlichting. “Daarmee kun je een 80 procent besparing realiseren op energie. Dat is echt een quick win die iedereen direct kan implementeren. We hebben het recentelijk toegepast in ons kantoorpand De Groene Bocht. De terugverdiencapaciteit is 70.000 euro in 20 jaar en we zijn na 1,5 jaar uit de kosten.”
Hans Valk, directeur Retail bij Eneco, beaamt het gemak waarmee energie bespaard kan worden. Eneco, volgens hem de enige energie-aanbieder met alleen maar windmolens (“en geen kolencentrales”), wil vooral decentraal duurzaam zijn en biedt ondernemers bijvoorbeeld de mogelijkheid zelf energie te produceren. Van Veller: “Eneco is wat betreft goed bezig. En dat zeg ik niet omdat ik vandaag deze sessie mag leiden.”