Een laptop is doorgaans niet waterproof, een Macbook geen kattenbak en als uw computer wordt opgeblazen is de kans dat u de data van de harde schijf ooit terugziet, vrij klein.
Kroll Ontrack, een bedrijf dat verloren gewaande data probeert te herstellen, maakte een top tien van de grootste datarampen op persoonlijk niveau die ze het afgelopen jaar meemaakten. En die lijst wilden we u niet onthouden. Ter lering en vermaak.
1. Laptops zijn niet waterproof
Een man die tijdens zijn vakantie even lekker wilde ontspannen op het strand, nam zijn laptop mee om al zonnend zijn e-mail te lezen. Omdat het ‘s middags steeds warmer werd, besloot hij even te gaan zwemmen. Hij wilde zijn laptop niet onbeheerd achter laten, dus besloot hij hem mee te nemen in een plastic zak, zodat hij niet nat zou worden tijdens het zwemmen. De tas bleek niet zo waterdicht als hij gehoopt had, net zo min als de laptop waarop al zijn gegevens verloren gingen.
2. Hoofd boven water houden
Door een overstroming in Europa ging een computer twee dagen lang kopje onder in rivier- en regenwater. Het water van de overstroming was echter niet het enige probleem van de harde schijf. Toen de drive aankwam in de Data Recovery cleanroom, werd een mier aangetroffen. Hangend aan de lees/schrijfkop van de drive wist het diertje te ontsnappen aan de wateroverlast. Rigoureuze cleanroom technieken leidden tot recovery van de meeste gegevens op de drive. De mier had helaas teveel water binnengekregen.
3. Op de bres voor Afrika
Een man zei zijn baan op om zijn jarenlange droom te gaan vervullen: een reis naar Afrika om de armoede te fotograferen. Nadat hij daar enkele maanden had doorgebracht en flink veel foto’s had gemaakt, keerde hij terug naar huis. Daar wilde hij de foto’s ontwikkelen en ze verkopen aan bedrijven, om zo de noodzaak van hulp aan Afrika onder de aandacht te brengen. Ongelukkig genoeg ontstond er een brand in zijn appartement. Een brandweerman wist de computer met daarop de foto’s nog net uit de vlammenzee te redden. Tijdens het afdalen van de brandladder laat hij de computer echter vallen. Desondanks werd 100 procent van de foto’s gered.
4. MacKattenbak
Een vrouw liet haar Macbook thuis op de vloer liggen, zodat deze enkele uren kon opladen. Toen ze thuiskwam, ontdekte ze een plasje vloeistof op het toetsenbord. In een hoekje zat haar zo onschuldig mogelijk kijkende kitten. Nader onderzoek wees uit dat de laptop dreef van de kattenurine.
5. Riemen vast
Een zakenvrouw die te laat op haar werk dreigde te komen, plaatste haar koffertje op het dak van haar auto. Gehaast plaatste ze haar kind in het zitje en haar koffie in de bekerhouder. In een ultieme poging om toch nog wat tijd goed te maken, deed ze snel haar riem om en trok lekker vlot op. Met als gevolg dat haar koffertje, inclusief haar laptop, van het dak van de auto schoof. Precies voor haar voorwielen, en te laat om nog te remmen.
6. In de lucht gevlogen
Een reiziger genoot tijdens het wachten op de luchthaven van een lekker kopje espresso. In de espressobar zette hij zijn laptoptas even op de grond en vergat hem vervolgens mee te nemen. De luchthavenpolitie werd geattendeerd op de achtergelaten bagage. Terwijl de reiziger inmiddels aan boord was van zijn vliegtuig, werd zijn laptop als voorzorgsmaatregel opgeblazen.
7. Vleselijk goed verpakt
Onlangs kwam een harde schijf binnen bij het Data Recovery lab, met als afzender een slagerij. De schijf was keurig verpakt in tempex, samen met de restanten van een zalige gerookte ham. Na de behuizing grondig te hebben ontvet, werd de harde schijf naar de cleanroom gestuurd, waar technici een mechanisch defect vermoedden. Gelukkig konden alle gegevens worden gered. Voor een deel was dit te danken aan het feit dat de klant het advies van de Data Recovery-expert nauwgezet had opgevolgd door de schijf te verpakken in de originele staat en deze voldoende te beschermen tijdens het transport.
8. Diefbare herinneringen
Een vrouw die op bezoek ging bij haar in het ziekenhuis opgenomen vader, werd het slachtoffer van een brutale dief. Deze drong de ziekenhuiskamer binnen waar de spullen van de bezoekster lagen en stal een laptop die ooit het eigendom was van de dochter van de vrouw. Tragisch genoeg was deze dochter onlangs overleden aan kanker. De roof werd direct breed uitgemeten in het nieuws, wat tot een snelle arrestatie leidde. Ook de gestolen laptop werd teruggevonden, maar de harde schijf bleek te zijn gewist. Kroll Ontrack nam contact op met de familie en slaagde er in om 90 procent van de enige foto’s die het gezin nog van hun overleden dochter had te recoveren.
9. Dubbele data recovery
Voor een klant moesten diverse gearchiveerde tapes worden gerecoverd. Het Tape Services-team redde de data en retourneerde deze op zes externe HDD´s. Het bedrijf van de klant probeerde vervolgens op nog eens zes HDD´s een back-up te maken van de gegevens en sloeg deze HDD´s op in een vuurvaste kluis. Toen ze de benodigde gegevens wilden gaan gebruiken vanaf de back-up HDD’s, bleek helaas dat iemand een deel van de gegevens per ongeluk had overschreven. “Geen probleem”, dachten ze. “we kunnen gewoon de Kroll Ontrack HDD’s gebruiken” Na aansluiten van deze HDD’s ontdekte ze echter dat de data niet gekopieerd was , maar verplaatst, zodat er niets meer op de HDD’s stond. Gelukkig lagen de originele tapes nog bij de datahersteller zodat ze de gegevens voor de tweede keer konden recoveren.
10. Oeps, dat past niet
Toen de laptopaccu van een beginnende computerbezitter het liet afweten, grabbelde hij achter zijn bureau naar wat hij dacht dat de notebookoplader was en stak hij de voedingskabel in zijn laptop. Helaas bleek het de stroomkabel te zijn van een ander apparaat en brandde hij zijn machine door.
Lees ook:
- Hoe veilig is uw smartphone?
- Wat gebeurt er met uw email?
- Ceo's claimen domeinnaam niet
- Bespaar drastisch op IT
- Houd cybercrimineel buiten de deur
Een origineel cadeau voor uw relaties en/of collega's?
Geef het decemberpakket van MT cadeau, 4x inspiratie voor € 10,-