“Ik heb alvast plastic tassen van De Sperwer laten drukken, met daaronder de plaatsen van onze vestigingen: Parijs, Amsterdam, Rome, Moskou, Dubai enzovoorts”, vertelt Deijman. Ze lacht: “We zitten er nog niet hoor.”
Een eerste stap richting New York is wel gezet. Met De Sperwer, of eigenlijk The Sparrowhawk, denkt Deijman de Big Apple iets heel nieuws te bieden. Terwijl in Amsterdam de nadruk steeds sterker op de verkoop van kookboeken ligt, moet The Sparrowhawk met name kookleslokaal worden. Want een enorme kookboekenwinkel heeft New York al, maar de workshopkeuken kennen Amerikanen helemaal niet. Deijman: “Mensen eten vaak buiten de deur als ze met een groep zijn. Ze wonen klein en koken eigenlijk nooit samen.” Binnenkort vertrekt ze dan ook voor een weekje naar New York, op zoek naar een geschikte locatie voor de buitenlandse vestiging.
Dure boeken
In Amsterdam zette Deijman de workshops dit jaar op een lager pitje en kwamen de boekenkasten vol te staan. De Sperwer verkoopt zo’n 2500 tot 3000 verschillende titels. De gewone huis-tuin-en-keukenkok kan bij De Sperwer terecht voor het kookboekje van 9,95 euro dat ook in de supermarkt ligt. Maar wie grensverleggend te werk wil gaan, kan een zeer exclusief kookboek over moleculair koken aanschaffen voor de prijs van 475 euro.
Een flinke investering, die boekencollectie. Het leidde er dan ook toe dat Deijman de winst van De Sperwer direct weer in haar bedrijf stak. Deijman: “Ik wil de boekenwinkel wereldwijd bekend maken. En het gaat goed: ik krijg grote chef-koks binnen die zeggen dat ik een unieke collectie heb.” Dit jaar wil ze dat De Sperwer online gaat: klanten kunnen dan op de site in de collectie snuffelen en een kookboek laten bezorgen.
Auteur: Hester van de Kaa