Medewerkers ontslaan is niet alleen vervelend, je begeeft je bovendien in een enorme slangenkuil. Zo makkelijk je een werknemer aanneemt, zo moeilijk is het om er weer vanaf te komen. Zo lijkt het althans. Want er zijn mogelijkheden genoeg, zolang jij je netjes aan de regels houdt. De meest gemaakte fouten op een rij, in de hoop dat je niet dezelfde blunder begaat.
1. Verkeerd afgesproken proeftijd
Veelgemaakte fout: Een proeftijd van twee maanden is alleen toegestaan als je de werknemer in kwestie een contract van twee jaar of langer hebt gegeven. Wanneer je een werknemer ontslaat tijdens een ongeldige proeftijd, kun je door de rechter teruggefloten worden. Enige geruststelling is dat de gemiddelde werknemer niet snel een procedure start wanneer hij ontslagen is tijdens een verkeerd afgesproken proeftijd.
2. Onterecht tijdelijk contract niet verlengd
Veelgemaakte fout: Een tijdelijk contract mag je zelfs nog de dag voor het afloopt opzeggen (van beide kanten). Er zitten daarbij slechts twee adders onder het gras:
-
De werknemer heeft al meer dan drie tijdelijke contracten gehad of is langer dan drie jaar (tijdelijk) in dienst. In dat geval is de werknemer ongemerkt in vaste dienst en heeft hij de daarbij geldende rechten.
-
De ondernemer heeft een opzegtermijn in het tijdelijke contract (verkeerd) opgenomen. Helaas geldt een opzegtermijn voor twee kanten.
3. Onjuist ontslag op staande voet
Veelgemaakte fout: Hoewel de dringende reden voor ontslag wel aanwezig is, ben je verplicht de reden van het ontslag mede te delen aan de werknemer voordat hij per direct ontslagen wordt. En nog belangrijker, je moet een werknemer direct ontslaan na het voorval. Een week later is al veel te laat. De rechter zal dus nooit akkoord gaan met ontslag op staande voet.
4. Geen of een incompleet dossier
Veelgemaakte fout: Verwacht je werkelijk dat een werknemer die tien jaar lang hoort dat hij zijn werk goed doet, binnen twee maanden zelfstandig het roer omgooit? De rechter in ieder geval niet. Wil je iemand op basis van een dossier ontslaan, dan moet je voldoende informatie verzamelen waaruit het disfunctioneren blijkt en de werknemer voldoende gelegenheid geven om te veranderen, zelfs als dat betekent dat je hem op cursus moet sturen. Kortom, ontslaan middels dossieropbouw neemt al gauw meer dan een jaar in beslag, wil je bij de rechter enige kans van slagen hebben.
5. Een zieke werknemer ontslaan
Veelgemaakte fout: Helaas is de kans groot dat het UWV de sanctie oplegt dat je het loon van de zieke werknemer nog langer moet doorbetalen. Je hebt namelijk verzaakt actief mee te werken aan de re-integratie van de medewerker. Hoe troosteloos jij de toekomst ook eruit vindt zien voor de werknemer in kwestie, je moet blijven onderzoeken welke mogelijkheden er zijn. Zowel binnen jouw bedrijf als extern (eventueel op jouw kosten).
6. Werknemer houden aan toegezegd ontslag
Veelgemaakte fout: Een in een opwelling genomen ontslag is niet rechtsgeldig. Een werknemer mag op een mondeling genomen ontslag terugkomen. Er moet dus altijd iets op papier staan dat bovendien door beide partijen ondertekend is en waaruit blijkt dat er geen druk is uitgevoerd om ontslag te nemen. Bovendien moet je de werknemer duidelijk maken dat hij onder andere geen aanspraak kan maken op een WW-uitkering. De meeste werknemers zullen zich na zo’n snel opmerking bedenken.
7. Het afspiegelingsbeginsel niet toegepast
Veelgemaakte fout: Hoewel je het liefst verder gaat met de beste werknemers, ben je bij een reorganisatie verplicht het zogenaamde afspiegelingsbeginsel toe te passen. Doe je dat niet, dan wordt de aanvraag nietig verklaard en moet je de hele procedure opnieuw starten voor de ‘juiste’ werknemer. In het ergste geval word je alsnog verplicht hoge ontslagvergoedingen uit te keren.
Meer informatie over het ontslaan van werknemers vind je op ondernemerinbusiness.nl, Sprouts zustersite met praktische informatie voor ondernemers.