De zorgwereld is toe aan innovatie, vindt Freddy van Geel. Wat is zijn eigen bijdrage daarbij? "Men moet optimaal kunnen profiteren van hedendaagse technieken."
Moderne elektrotechniek?
Sinds 15 jaar hou ik me bezig met elektrotechnische installaties in woningen en woon(zorg)complexen. Dat is natuurlijk mooi, want als er ergens innovatieve technieken worden toegepast is het wel in de elektrotechniek! De winkels hangen vol met grote plasma- en lcd-schermen. Ieder apparaat behoeft tegenwoordig een internetaansluiting en alle multimediasystemen hebben minstens zeven speakers.
Fabrikanten houden zich continu bezig met innovatie van hun producten, waardoor we nu elektrische voordeursloten, gordijnrails, rolluiken, zorgapparaten, centrale stofzuigsystemen en uitgebreide alarm c.q. toegangscontrolesystemen kunnen aanschaffen.
Zeker in de uitgeknepen zorgwereld zou een technologische inhaalslag niet misstaan! We weten alles van de vergrijzing. Dat probleem wordt versterkt, want minder mensen kiezen de zorg als beroep. Zou het niet handig zijn als de verpleging niet meer bezig hoeft te zijn met het openen van deuren, gordijnen en onnodige controles?
Kans?
Je zou zeggen, wat een gigantische kans voor de installateur. Hij is immers de aangewezen persoon om dit alles aan te sluiten en in bedrijf te stellen. Helaas maakt de gemiddelde installateur nog op dezelfde manier een elektrotechnische installatie als in de jaren ‘70, toen de NEN1010 met minimale elektrotechnische eisen werd herschreven. Ook heeft de installateur vaak niet de competenties om deze technieken te implementeren. Verder vinden we als echte Nederlanders dat het al jaren goed gaat zo. Dus zien we geen noodzaak te veranderen.
Toch innoveren?
Op de vraag hoe ik er voor ga zorgen dat de BV Nederland gaat innoveren in 2008, is het antwoord: de projectontwikkelaars, bouwbedrijven, installateurs en eindgebruikers ondersteunen bij het maken van de juiste keuzes, zodat de eindgebruiker optimaal kan profiteren van de hedendaagse technieken.
Als alle woningen worden voorzien van moderne infrastructuur, kan echt levensloopbestendig gebouwd worden en wordt het mogelijk later diverse systemen toe te passen. Belangrijkste innovatie is het helpen van de zorginstellingen, zodat deze door het toepassen van techniek menskracht kunnen uitsparen. Door deze innovatie zal de impact van de vergrijzing minder worden, zodat de BV Nederland door de toegepaste technieken beter rendement zal maken.
Freddy van Geel (1973) is 15 jaar werkzaam in de elektrotechniek. Sinds 1999 is hij betrokken bij het adviseren, ontwerpen en begeleiden van Domotica projecten, met name in de woon(zorg)complexen. Opleidingen als MBA en Prince2 helpen hem daarbij. Als eigenaar van FunSys – Functionele Systemen – is hij verantwoordelijk voor het adviseren, ontwerpen en begeleiden van projecten met moderne elektrotechnische installaties, die het leven eenvoudiger, comfortabeler, veiliger of efficiënter maken. Hij was voorheen in dienst van bedrijven als Entron Nederland BV en later bij Stichting Smart Homes, als projectmanager.
Lees ook de mening van Wim Joosten: hoe kijkt hij tegen de innovatie van de BV Nederland aan?