Wat: Cloudplatform voor het balanceren van stroom
Wie: Simon Bushell
Sinds: 2015
Omzet: niet gedeeld
Groeigeld: 9 miljoen euro
Werknemers: 33
Daagt uit: Gas- en kolencentrales
Website: Sympower.net
Sympower, in 2015 opgericht door Simon Bushell (foto boven), ontwikkelt software die elektriciteitsnetwerken slimmer en duurzamer maakt. Om de energietransitie te versnellen is een flexibel elektriciteitsnetwerk essentieel. Zon- en windenergie is er genoeg, maar licht en wind zorgen voor een onregelmatig aanbod.
Die onregelmatigheden worden nu opgevangen door vervuilende en kostbare gas- en kolencentrales. Sympower wil de energievraag beter verdelen en organiseren. Op momenten van een tekort of overschot aan stroom op het elektriciteitsnet, schakelt Sympower bijvoorbeeld apparaten die niet direct invloed hebben op het primaire bedrijfsproces tijdelijk aan of uit, of zet ze hoger of lager.
Behalve kosten besparen, kunnen bedrijven met behulp van Sympower ook extra omzet genereren door hun overtollige energie te koppelen aan de markt voor (het balanceren van) stroom. Bijvoorbeeld kwekers, die met hulp van Sympower de verlichting in hun kassen af en toe iets lager zetten, wanneer de vraag naar stroom hoog is. In Zweden draagt een crypto-bedrijf met 115.000 computers met behulp van Sympower bij aan het balanceren van het energienet.
Flexibel en onafhankelijk
‘Met ons platform bundelen we flexibiliteit in energieverbruik of -opwekking van onze industriële en commerciële partners. Daarmee kunnen we bijvoorbeeld piekbelastingen op het elektriciteitsnetwerk helpen opvangen’, legt Bushell uit. ‘Sympower biedt een veel duurzamer alternatief dat ook nog eens goedkoper is. Bovendien zijn we vrijwel de enige partij die nog onafhankelijk opereert en niet in handen is van een energiemaatschappij.’
Bushell zelf is half Brits en kwam – via een halfjaar Estland – in Nederland terecht om vanuit accelerator Rockstart zijn startup op te zetten. Daarvoor gaf hij zijn baan als energieanalist op. Forbes plaatste hem in 2018 op zijn 30 onder 30-lijst voor Social Entrepreneurs.
Opschalen
Bushells systeem bewees zichzelf de afgelopen drie jaar in Finland, Nederland, Zweden en Israël en haalde vorig jaar nog 3 miljoen euro op bij Social Impact Ventures (inmiddels hernoemd tot Rubio) en Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland. Eerder hadden Enfuro Ventures en diverse business angels, onder wie Casper Peeters, al 1 miljoen verstrekt.
Afgelopen maand stapte cleantech-investeerder Kees Koolen in met een investering van 5,2 miljoen euro. De energiesector staat aan de vooravond van een gigantische omwenteling, stelt Koolen. ‘Software staat in het middelpunt van deze veranderingen.’ Met het groeigeld wil Sympower meer klanten aansluiten en uitbreiden naar meer (Europese) landen.
Techleap
Sympower werd vorig jaar door Techleap geselecteerd als een van de elf high potential scaleups die de klimaatverandering helpen bestrijden. Corona heeft intussen weinig invloed gehad op de groei, laat Bushell weten. ‘Het energieverbruik van veel van onze partners is niet afgenomen door de coronacrisis. Daardoor kunnen wij dezelfde diensten blijven leveren en is onze omzet zelfs fors gegroeid in 2020.’
In de komende 3 jaar wil Sympower verder opschalen naar 5 tot 10 nieuwe landen. Eerste stappen daartoe zijn al gezet in Europa én daarbuiten.
Bekijk ook: alle uitdagers in de Challenger50