CASE: Xilloc
Na vier prijzen in zes weken is Maikel Beerens een beetje prijzenmoe. “Ze leveren zoveel aandacht op dat ik niet meer aan werken toe kom.” Gelukkig heeft hij net zijn eerste officiële medewerker aangenomen, die moet ervoor zorgen dat Beerens binnenkort aan zijn onderneming kan gaan werken in plaats van er in. “Nu ben ik alleen bordjes in de lucht aan het houden.”
Beerens ontving alle prijzen voor zijn innovatieve, flexibele (schedel)implantaten. Al sinds hij er in 2006 zijn afstudeerscriptie over schreef, wilde hij met het onderwerp verder. “Met onze pre-operatief ontworpen, perfect passende, in 3D geprinte implantaten kan iemand met een deuk in zijn hoofd zijn uiterlijk weer helemaal terug krijgen. Het voelt voor mij bijna als een morele verplichting om dit product verder te ontwikkelen.”
Na zijn afstuderen werkte Beerens jaren bij de universiteit Maastricht. Maar hij wilde meer kunnen betekenen met dit product en stelde voor om als spin-off verder te gaan. De universiteit ging akkoord, maar de stap van medewerker naar ondernemer was groot. Een coach liet hem inzien dat hij het hoog moest spelen bij de onderhandeling over verdeling van aandelen. “Ze schrokken enorm van mijn eis, maar uiteindelijk zijn we in het midden uitgekomen.”
Het aan de man brengen van zijn implantaten is niet eenvoudig, merkt Beerens. “De directe kosten voor de implantaten zijn hoog, verzekeraars zijn daar huiverig voor. Terwijl het op de lange termijn goedkoper is: een patiënt met een standaardimplantaat moet vaak meerdere keren worden geopereerd, maar met die van ons hoeft dat maar één keer.”
Een vooruitstrevend product is een beetje eng
De zorg is een conservatieve sector, merkt Beerens; men blijft liever bij het oude, vertrouwde. “Veel artsen willen wel met onze implantaten werken, maar zijn onder druk van het zorgsysteem verplicht een goedkoper product af te nemen. Een technisch vooruitstrevend product is een beetje eng.” Beerens” drijfveer blijft patiënten een meer menswaardig bestaan geven. “Laatst hoorden we het verhaal van een oudere patiënt wiens onderkaak na een ontsteking verwijderd moest worden. Bedrijf: Xilloc Wat: op maat gemaakte schedelimplantaten Bestaat sinds: augustus 2011 Oprichter: Maikel Beerens (27)
Met een gewoon implantaat zou ze geen gevoel meer hebben in haar lippen, geen vast voedsel meer kunnen eten en haar kin zou eruit zien als een zakje. Met ons implantaat kon de kaakfunctie helemaal hersteld worden. Het is prachtig om dit soort patiënten te kunnen helpen.”