Wat is Get Chef’s?
Westeneng: “Wij stellen een platform beschikbaar waar horeca-ondernemers hun overgebleven gerechten op kunnen aanbieden. Zo voorkomen ze voedselverspilling. Door verschillende redenen maakt een restaurant wel eens te veel eten, dat kan bijvoorbeeld zijn door klanten die wel reserveren maar niet komen opdagen of doordat er zon is voorspeld en het blijkt te regenen. Als het weer verandert dan eten mensen nu eenmaal ook anders. Daardoor blijven de restaurants met eten zitten, in de loop van de avond kunnen ze dat via ons platform aanbieden. In eerste instantie kunnen mensen het eten zelf afhalen bij het restaurant of in het restaurant opeten, in een volgende fase lijkt het ons geweldig als we een partner hebben die ook thuisbezorgt.”
Het bedrijf gaat niet alleen voor het eigen gewin, per verkochte maaltijd gaat tien cent naar de lokale voedselbank. Westeneng: “We zijn op het idee van Get Chef’s gekomen door vrienden die restaurants hebben en tijdens een borrel zeiden dat ze het jammer vinden om zoveel voedsel weg te gooien. Daarop zijn we gaan zoeken naar getallen over de verspilling en blijkt bijvoorbeeld dat we met al het voedsel dat we weggooien de hongerigen kunnen voeden. In de hoofdstad alleen al leven 4.000 gezinnen op voedselpakketten.”
“Ik ben naar het opslaggebied van de Voedselbank in de Amsterdamse Westerhaven geweest, dan zie je wat voor operatie erbij komt kijken. De Voedselbank gaf aan vooral financiële donaties nodig te hebben om het voedsel bij mensen te krijgen. En hoe geweldig is het als we met voedsel dat overbodig is ook mensen kunnen helpen die anders geen eten zouden hebben?”
Wie zitten erachter?
Bruce Westeneng heeft het bedrijf samen met drie vrienden opgericht. Westeneng is bedrijfseconoom en bij Get Chef’s dan ook verantwoordelijk voor de getallen. Diederick Zwijnen is verantwoordelijk voor de sales en marketing. Rino Stevens is ook mede-oprichter van data-analyse startup QwikSense en is verantwoordelijk voor de operationele tak van Get Chef’s. De vierde ‘chef’ is programmeur Niels de Vries.
Wie zit te wachten op Get Chef’s?
“Eigenlijk iedereen die iets wil doen tegen voedselverspilling. Dus horeca-ondernemers, restaurants en traiteurs die nu eenmaal voedsel over houden, of dat nu na een lunch of diner is of op het moment dat zij zien dat er teveel is. We merken ook dat die heel positief reageren. Maar ook consumenten die bezig zijn met de overbodige voedselvernietiging.”
Wat is het verdienmodel?
“We krijgen een toeslag van het restaurant per gerecht. Die zit inbegrepen bij de verkoopprijs zoals deze op de site staat.” Hoe hoog die toeslag is, houdt Westeneng liever voor zich.
Hoe ver is Get Chef’s?
“Dinsdag 19 juli gaat het platform live. Dan beginnen we in Amsterdam, daar komen we zelf vandaan en hebben we al restaurants om aan ons te verbinden. Stiekem zijn we al wat breder aan het kijken. Rino Stevens komt uit Utrecht en is daar al wat lijntjes aan het uitgooien, op het moment dat we in Amsterdam eenmaal draaien willen we snel steden als Rotterdam en Den Haag toevoegen.” Ook dromen de startup-oprichters al over stappen buiten de eigen landsgrenzen.
Nog financiering nodig?
“Wij hebben het platform tot nu zelf gefinancierd. Voor de verdere plannen zijn wij bezig met extra financiering. Na de lancering volgende week starten wij een crowdfunding-campagne. Voor geïnteresseerde investeerders staat Get Chef’s zeker open.”