Hardlopen maakt slim, concludeert onderzoeker Karin van der Borght. Of zoals de biologe het formuleert: ’vrijwillig bewegen is goed voor de hersenen.’ Muizen die regelmatig een stukje rennen kunnen een stuk beter de weg vinden in een doolhof dan muizen die niet veel meer doen dan naar de voerbak waggelen. Eerder was bekend dat regelmatig bewegen de aanmaak van hersencellen stimuleert en depressies doet verdwijnen. De zuurstoftoevoer naar de hersenen neemt toe en dat maakt blij en gestructureerd.
“Slimmer door lopen? Ik heb het niet direct gemerkt”, zegt Maarten Schaapherder van ViveActive – een organisatie in persoonlijke trainingsbegeleiding. “Wat natuurlijk wel zo is, is dat je lichaam bepaalde stoffen aanmaakt bij inspanning. Dat je fitter bent, maakt dat je beter presteert. Je bent scherper en alerter. Je IQ verandert niet van sport, maar je benut de mogelijkheden van je hersenen wel beter.”
Hardlopen is ongekend populair. Ruim 10 procent van de Nederlanders gaat meer dan eens per week rennen. Voor 1,3 miljoen Nederlanders is hardlopen de primaire sport.
Hardlopen als netwerksport, zoals NRC vorige week suggereerde, daar gelooft Schaapherder niet in. “Ik denk niet dat hardlopen de sociale sport bij uitstek is. Het is toch met name een individuele sport. Je kan het overal op ieder tijdstip doen. Daar heb je geen vereniging voor nodig.”
Om netwerkers en hardlopers toch samen te brengen, organiseert Sprout een loopevenement voor ondernemers. Na op 8 juni voor vijf of tien kilometer door de bossen van Zeist gedraafd te hebben is er volop gelegenheid tot uithijgen en netwerken. Inschrijven doet u op de website van Sprout.
Looptips van ViveActive:
- Ken je beginniveau en leer non-stop te rennen
- Begin zo langzaam mogelijk. Liever 5 minuten continu langzaam rennen dan één minuut op volle kracht.
- Pas als je een kwartier non-stop kan lopen, kan je voorzichtig beginnen met opbouwen.
- Begin nooit te snel, het is de meest gemaakte fout. Ongetraind doordraven breekt meer af dan dat het opbouwt.
- Zorg voor vaste tijden. Drie keer per week op vaste tijden met een dag rust tussen iedere loopsessie is ideaal.
Als u geen basisconditie hebt, dan is het nu tijd om te beginnen met trainen. U heeft nog krap twee maanden. Om u een zetje in de goede richting te geven brengen we in de aanloop naar de Sprout Business Run iedere week een looptip. Heeft u vragen over hardlopen? Mail deze dan naar [email protected]. Onze sportkenners behandelen iedere week een lezersvraag.
Ten slotte:
Neem uw gezondheid serieus. Afgelopen weekend waren er in Rotterdam nogal wat sporters met gezondheidsklachten.
En lukt het u niet om die toptijden neer te zetten? De genetische manipulatie van de atleet is op komst (of wellicht al mogelijk, maar daar zwijgt de topsport over).