1. Kredietverzekeraar heeft het druk
Atradius heeft vorig jaar 22 procent meer claims moeten betalen aan klanten die hun vordering bij de kredietverzekeraar hadden afgedekt. Het grote aantal faillissementen is de oorzaak van het gestegen aantal wanbetalingen. Bijna de helft van het aantal uitbetaalde claims komt toe aan de bouwsector, maar ook in de agrarische- en de voedingsindustrie was sprake van een sterke groei van het aantal wanbetalingen. Een lichtpuntje? Vanaf juli stijgt het aantal claims minder hard, al hebben bedrijven over het algemeen zo weinig vlees op de botten dat Atradius nog niet durft te juichen. Ook het CBS ziet overigens geen einde komen aan de faillissementsgolf.
2. Polare vecht voor doorstart
Boekenketen Polare is met twee nieuwe investeerders in gesprek om de winkels te heropenen. Dat heeft directeur Jan van de Wouw dinsdag gezegd tegen RTL Nieuws. Alle 20 Nederlandse winkels van het bedrijf, voorheen Selexyz en De Slegte, sloten dinsdag ‘tijdelijk’ hun deuren als gevolg van financiële problemen. Wie de mogelijke geldschieters zijn, wilde Van de Wouw niet zeggen. Maar als de winkels weer tot leven komen, kunnen ze maar beter terug naar hun oorspronkelijke – klinkende – namen als Broese, Donner en Scheltema. Daarvoor pleiten twee boekhandelaren die wél succes hebben in de Telegraaf. Vóór!
3. Curator redt Heiploeg in vermomming
Als een doorstart lukt, is curator het mooiste vak op aarde. Garnalengigant Heiploeg ging dinsdag failliet en werd meteen overgenomen door het Katwijkse Parlevliet & Van der Plas. Een mooi voorbeeld van een prepacked faillissement, dat wordt voorgekookt om een vlekkeloze doorstart te garanderen. Maar daarvoor moesten de curatoren bij Heiploeg de afgelopen twee weken wel incognito opereren. De advocaten van kantoor Dorhout in Groningen meldden zich onder een schuilnaam, in schipperstrui en ongeschoren bij het Groningse bedrijf: ‘Wie mij onder de naam Gerard de Boer ging googlen dacht dat ik in de reclamewereld zat’.
4. Juwelenhandel Aurum failliet
Het wordt een beetje eentonig: nog een faillissement. Na de juwelierszaken van Siebel is ook zusterbedrijf Aurum, een groothandel in glimmers en klokken onder eigen merk, dinsdag failliet gegaan. Niet helemaal onverwacht, aangezien Aurum voor een groot deel van zijn omzet afhankelijk was van de winkelketen. De curator van Siebel neemt nu Aurum erbij en hoopt op een doorstart.
5. Verkopers ‘Internetrevolutie’ Bonofa gestopt
Twee Brabantse ondermemers die investeerders wierven voor het Duitse marketingbedrijf Bonofa zijn daarmee gestopt. Ze zijn gaan twijfelen over alle beloften die vanuit Duitsland zijn gedaan door Bonofa, dat als multilevel marketingbedrijf een totaalconcept beloofde met social media, webwinkelen gamen, videochatten en alles wat maar een beetje een hype is. Investeerders en ‘partners’ die nieuwe geldschieters wisten te ronselen, werden gouden bergen beloofd. Nu ruiken de Eindhovenaren onraad: “Het duurt te lang voordat er iets online gebeurt. Steeds zijn er nieuwe data genoemd, ook door ons. Dat is een grove fout geweest. We snappen dat partners denken: wanneer komt er nog iets van?”
6. Funding voor Indiegogo
Indiegogo, samen met Kickstarter de big daddy van de crowdfunding, heeft zichzelf van funding voorzien. Maar liefst veertig miljoen dollar stortten investeerders via een ‘ouderwetse’ geldronde, die werd geleid door Kleiner Perkins en de rest. Interessant is wat er met het geld gaat gebeuren: Indiegogo trekt nog nadrukkelijker Europa in en wil ook zijn mobiele aanbod op poten zetten. Investeren vanuit de broekzak, helemaal 2014.
7. En dan dit: Media Markt levert per taxi
Vandaag besteld, morgen in huis? LOL. Same day delivery? ROFLOL: Media Markt gaat zijn internetbestellingen binnen het uur thuisbezorgen, met de taxi, meldt Wirtschaftswoche. Na proefdraaien rolt het de samenwerking met taxi-app MyTaxi volgende maand uit. Klanten betalen de taxirit, maar in de regel is dat tarief vergelijkbaar met de spoedprijzen van DHL, terwijl de levering sneller is. De taxichauffeurs mopperen alvast over de kickback: normaliter zijn ze 79 cent kwijt aan MyTaxi, nu eist Media Markt 3 tot 15 procent provisie op. Volgens Media Markt zou het ook in andere landen kunnen samenwerken met MyTaxi.
Tot zover de Sprout update van woensdag 29 januari. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de nieuwsupdate van Sprout, plus inspirerende verhalen, tips & tricks, expertblogs en columns.