1. John McAfee verdacht van moord
De Amerikaanse antiviruspionier John McAfee wordt gezocht door de politie van Belize, een Midden-Amerikaanse staat waar veel Amerikanen wonen. Hij wordt verdacht van moord op zijn buurman, eveneens Amerikaan. Dat meldt technologiesite Gizmodo. De site volgt de McAfee-oprichter al een tijdje en liet een verslaggever – à la Joseph Conrads Heart of Darkness – naar de jungle afreizen om te informeren naar de gezondheid van McAfee. De ondernemer zou er aan het doorflippen zijn. Hij is ooit rijk geworden met de beursgang van zijn antivirusbedrijf, maar raakte vervolgens het grootste deel van zijn vermogen kwijt. Een journalist van Wired heeft de ondernemer na de Gizmodo-berichtgeving aan de lijn weten te krijgen. McAfee zegt in een commentaar onschuldig te zijn en te vrezen voor zijn leven. Hij zegt dat degenen die zijn buurman heeft neergeschoten mogelijk ook achter hem aanzit en zich daarom in de jungle schuilhoudt.
2. Dovideq Medical wint Young Technology Award 2012
Het is de vijfde keer dat de prijs voor het meestbelovende techbedrijf in Oost-Nederland werd uitgereikt. Het bedrijf heeft een apparaat gemaakt waarmee de starre endoscopen, die gebruikt worden bij kijkoperaties, op kwaliteit getest kunnen worden. Naast de vakjuryprijs (5000 euro) was er ook een publieksprijs (1000 euro). Die werd ook door het medische bedrijf gewonnen. De startup ging met 6000 euro prijzengeld naar huis. De andere finalisten waren Convergence, Clean Light, Qeltech, Duplaco en Encapson.
3. IJsbaan Flevonice is verkocht
Dat bevestigt oud-directeur Roel Ketelaar tegenover omroep Flevoland. Wie de nieuwe eigenaar is van megaschaatsbaan bij Biddinghuizen, wil hij niet zeggen. In mei van dit jaar ging de schaatsbaan failliet, na in drie jaar tijd meer dan twintig miljoen euro te hebben verbrand. De openluchtschaatsbaan van vijf kilometer lang had voor oud-Hollands taferelen moeten zorgen, maar liep uit op een mislukking. Deze zomer werd bekend dat er koelvloeistof uit de leidingen van de schaatsbaan zijn gelekt. Een onderzoek naar de mogelijke bodemverontreiniging loopt nog. Het is niet zeker of er op dezelfde plek weer een schaatsbaan komt. Ijsbanen zijn gewild bij ondernemers momenteel. Vastgoedmagnaat Michael van de Kuit heeft het Amsterdamse college van b. en w. dit weekend gevraagd of hij de monumentale Jaap Edenbaan mag overnemen.
4. Kodak mogelijk gered
Het Amerikaanse fotografiebedrijf kan mogelijk een doorstart maken. Het heeft voor 793 miljoen dollar een financieringsovereenkomst gesloten met zijn crediteurs. Dat meldt persbureau Bloomberg. De Amerikanen vroegen in januari faillissement aan en opereert sindsdien onder het zogeheten ‘Chapter 11’. Kodak heeft een lange geschiedenis. Het is in 1881 opgericht en was een van de eerste bedrijven die fotografie naar consumenten wist te brengen.
5. Windows-baas stapt op
Steven Sinofsky, de baas bij de Windowsdivisie van Microsoft, is per direct opgestapt. Het vertrek komt een paar weken na de lancering van Windows 8, de nieuwste uitvoering van het besturingssysteem van Microsoft. Wat precies de reden van zijn ontslag is, is niet bekend gemaakt. Er zijn paralellen met wat er bij concurrent Apple gaande is. Die lanceerde onlangs ook een nieuw besturingssysteem dat kritisch ontvangen werd en schopte vervolgens IOS-baas Scott Forstall eruit. Sinofsky wordt opgevolgd door Julie Larson-Green en Tami Reller.
6. Groei export blijft laag
Het lukt Nederlandse bedrijven niet om veel meer spullen aan het buitenland te verkopen. Dat valt af te leiden uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het volume van de uitvoer van goederen was in september twee procent groter dan een jaar eerder. Daarmee is de groei van de uitvoer al drie maanden op rij laag. Het volume van de invoer nam in september met drie procent toe. Deze groei is vrijwel even groot als die in de voorgaande drie maanden. Naar landen buiten de Europese Unie werden meer goederen geëxporteerd, terwijl de export naar EU-landen juist afnam.
7. En dan dit: de meest gewilde werkgevers ‘buiten’ Silicon Valley
In het gevecht om talent, is het haast een directe ‘nee’ bij werknemers: je bedrijf is niet in Silicon Valley gevestigd. Dat vindt Wired onzin en geeft een overzicht van hippe bedrijven waar je als jonge ondernemer aan de bak zou kunnen, maar die niet gevestigd zijn in het hart van de Amerikaanse internetindustrie. Bedrijven die er toe doen kiezen steeds vaker voor New York. Twee voorbeelden: muziekstreamingdienst Spotify en bloggingsite Tumblr.
Meer ondernemersnieuws? Volg de Sprout-redacteur op Twitter: @EricOutenaar
Tot zover de Sprout update van 13 november 2012. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.