In Amsterdam sloot de AEX-index 1,1 procent lager op 392,85 punten. De Midkap zakte 1,9 procent tot 642,70 punten. De graadmeters in Londen en Parijs leverden 0,3 en 0,8 procent in. Het verlies van de DAX-index in Frankfurt liep op tot 1,5 procent. Op de beurs in Moskou werd een vergelijkbaar verlies genoteerd.
Analisten schreven de verliezen grotendeels toe aan de aanhoudende spanningen tussen Oekraïne en Rusland. Het Oekraïense leger besloot vrijdag tot het afsluiten van de stad Slovjansk, een bolwerk van de pro-Russische separatisten. Ondertussen rukten oefenende Russische troepen op tot 1 kilometer van de grens met Oekraïne.
KPN
Beleggers reageerden ook op kwartaalcijfers, onder meer van KPN. Het telecombedrijf verloor bijna 2 procent van zijn beurswaarde omdat het de winst in het eerste kwartaal bijna geheel zag verdampen. KPN had onverminderd last van de groeiende concurrentie en van de afname van het bel- en sms-verkeer. Wolters Kluwer en Gemalto stonden met verliezen van ruim 4 procent onderaan de hoofdindex, waarin alleen DSM (plus 1,4 procent) en Reed Elsevier (plus 0,5 procent) met winst eindigden.
In de MidKap daalde advies- en ingenieursbureau Arcadis 3,2 procent na een tussentijds handelsbericht. Onder de middelgrote bedrijven verloren ook Vopak, Air France-KLM, Imtech, PostNL en BAM meer dan 3 procent. De resultaten van melkzuurproducent Corbion, het voormalige CSM, werden positiever ontvangen. Het aandeel eindigde bovenaan de MidKap met een plusje van 0,2 procent.
Wessanen
Bij de kleinere bedrijven won Wessanen ruim 3 procent. De kwartaalresultaten van de natuurvoedingsspecialist overtroffen volgens Rabobank ruimschoots de verwachtingen van de markt.
Deutsche Bank zakte in Frankfurt 2 procent. De grootste bank van Duitsland wil volgens zakenkrant Handelsblatt 5 miljard euro ophalen door aandelen uit te geven. De Zweedse witgoedfabrikant Electrolux won in Stockholm 11 procent dankzij sterke kwartaalcijfers.
De euro noteerde op 1,3840 dollar, tegen 1,3829 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs voor een vat Amerikaanse olie daalde ruim 1 procent tot 100,82 dollar. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 109,53 dollar per vat.