Kopieerpapier en de paperclips op kantoor zijn allemaal verantwoord, maar hoe zit dat eigenlijk met gas en elektra? Dat vroeg Norbert Vroege (39) zich ook af. Hij begon twee jaar geleden met Plugwise, een systeem dat het verbruik registreert, zodat de consument inzicht krijgt in zijn verbruik.
Hij kreeg laatst nog eens het bewijs. Tijdens een weekje vakantie sloeg de cv-ketel thuis opeens een avond lang aan, zonder dat er iemand thuis was. “Mijn stroomverbruik kan ik dan na die vakantie bekijken, en eventueel actie ondernemen. Misschien heeft de ketel wel een onderhoudsbeurt nodig”, zegt Vroege.
Zijn ‘slimme’ stekkers zijn inmiddels een hot item. De netwerktechnologie die een heel huis of kantoor kan monitoren heeft de aandacht van de grote energiebedrijven. Want die zitten in een spagaat, zegt Vroege: “Ze voelen zich verplicht om consumenten te wijzen op bezuinigen, maar ze willen ook hun omzet niet kwijt. Daarom bekeken ze ons eerst ook een beetje wantrouwend.” Nu niet meer, want ze zien ook dat er aanvullende diensten aangeboden kunnen worden.
Voorlopig maakt Plugwise de fysieke stekker zelf, in een fabriek in Eindhoven. Nadeel: er zijn wereldwijd 27 verschillende stekkers. In de toekomst verwacht Vroege dat zijn systeem ook standaard in nieuwe stopcontacten ingebouwd kan worden. “We werken aan een universele inbouwmodule, daarmee wordt ieder stopcontact slim. Maar de technologie kan in de toekomst ook gebruikt worden om temperatuur en luchtvochtigheid te meten. Ook daarmee kun je flinke besparingen doen.”
Vroege verwacht een groene en goede toekomst voor Plugwise; over drie jaar wil hij op een omzet van vijftig miljoen euro zitten. Wellicht niet verkeerd gedacht, want ook Google heeft al aan de poort geklopt om het systeem te gebruiken voor een dienst die inzicht wil geven in energieverbruik.
Tekst: Rob Roelofs