1. Nieuwe zorgverzekeraar wil in 2014 van start
De nieuwe zorgverzekeraar in oprichting Anno12 hoopt per 1 januari 2014 van start te gaan. Daarmee zou de coöperatieve verzekeraar de eerste toetreder op de markt voor zorgverzekeraars zijn in 25 jaar. Anno12 wilde eigenlijk al dit jaar beginnen, maar kreeg daarvoor het benodigde startkapitaal niet bij elkaar. Om een vergunning aan te kunnen vragen bij De Nederlandsche Bank (DNB) is een kapitaalgarantie van 3,2 miljoen euro nodig. Het leeuwendeel daarvan is gefinancierd door de initiatiefnemers en een investeerder. De onderneming hoopt nu de laatste tonnen bij elkaar te schrapen middels crowdfunding. Van de nog benodigde zes ton is inmiddels 350.000 euro binnen, met nog zes dagen op de teller.
2. Schiphol investeert 1 miljard in betere voorzieningen
Luchthaven Schiphol zal de komende jaren 1 miljard euro investeren in nieuwe pieren en betere voorzieningen voor reizigers.Daarnaast wordt het vliegveld in Lelystad geschikt gemaakt voor vakantievluchten. Dat staat in het akkoord dat is bereikt tussen Schiphol en KLM over de toekomst van de nationale luchthaven. KLM wilde nog geen details verstrekken. Volgens een woordvoerder worden de plannen, die als zeer belangrijk voor de toekomst van de luchtvaart in Nederland en de werkgelegenheid in deze sector worden gezien, vandaag besproken in de ministerraad.
3. Elektrische taxi’s bij Schiphol stoppen
De elektrische taxi’s op Schiphol stoppen met rijden. Het geld is op nu de Israëlische initiatiefnemer en ontwikkelaar van het laadstation Better Place failliet is gegaan. Daarmee lijken ook de wilde plannen van de baan die het bedrijf had om uit te breiden in Amsterdam en de rest van Noord-Holland. Sinds september vorig jaar reden tien taxi’s met verwisselbare accu’s 24 uur per dag tussen Amsterdam en de luchthaven. Het initiatief werd met veel bombarie in de markt gezet. Oud-minister Maxime Verhagen van Economische Zaken opende het batterijwisselstation op Schiphol. Het was het eerste Nederlandse project van Better Place, een ontwikkelaar van laadsystemen voor elektrische auto’s.
4. Doodgravers willen fuseren
De uitvaartbedrijven Monuta en Yarden zetten hun in februari aangekondigde fusieplan door. Dat valt op te maken uit een mededeling van de Autoriteit Consument en Markt, waarin kartelautoriteit NMa is opgegaan. De ACM roept belanghebbenden op om eventuele bezwaren kenbaar te maken tegen het fusievoornemen dat op 22 mei is aangemeld bij de kartelwaakhond. Eind februari maakten de twee bekend een fusie te onderzoeken. Monuta en Yarden, achter Dela de nummers twee en drie op de Nederlandse uitvaartmarkt, denken samen een betere dienstverlening te kunnen bieden.
5. Bankiers incasseren miljoenen
De bankwereld is hardnekkig. Bestuursvoorzitters van grote Amerikaanse banken zijn fors beloond voor hun prestaties in 2012. Dat blijkt uit een onderzoek van persbureau Bloomberg naar de beloningen van de topmannen van de 20 grootste Noord-Amerikaanse instellingen. Lloyd Blankfein van Goldman Sachs kreeg vorig jaar 26 miljoen dollar (19,9 miljoen euro) mee, wat hem de best betaalde bankier ter wereld maakt. De 58-jarige topman, die een basissalaris krijgt van 2 miljoen dollar, vestigde in 2007 al een record onder zakenbankiers. Hij vergaarde dat jaar 68,5 miljoen dollar. Topman John Strumpf van Wells Fargo kreeg 19,3 miljoen dollar bijgeschreven en stond daarmee op nummer 2. Strumpf leidde het concern vorig jaar naar een nettowinst van 18,9 miljard dollar, het hoogste resultaat in het bestaan van Wells Fargo. Op nummer 3 staat Richard Fairbank van Capital One Financial Corp, waar de omvang van de tegoeden tussen 2008 en 2012 nagenoeg verdubbelden. Fairbank ontving 17,5 miljoen dollar.
6. Q-Park in het rood door afschrijving
Uitbater van parkeergarages Q-Park heeft in 2012 een nettoverlies geleden van ruim 90 miljoen euro. Dat is het gevolg van een afschrijving van 166,8 miljoen euro die het bedrijf heeft moeten doen na een evaluatie van de waarde die in de toekomst kan worden gerealiseerd. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend. De omzet steeg met ruim 7 procent tot 745 miljoen euro, terwijl de operationele winst uitkwam op 345 miljoen euro.
7. En dan nog dit: Nederlandse mobiele markt krimpt
Mobiele operators in Nederland hebben hun gezamenlijke omzet met 5,4 procent zien dalen in de eerste maanden van het jaar. De krimp is twee keer groter dan een jaar geleden. Dat komt overwegend door de lagere opbrengsten uit telefonie, maar marktonderzoeker Telecompaper meldt ook dat voor het eerst de zogeheten non-voice opbrengsten afnamen. Dat zijn sms en mobiel internet. Die daling komt vooral doordat er minder sms wordt gestuurd. De stijging van mobiel internet compenseert dat niet. De mobiele telecomaanbieders boekten een gezamenlijke omzet van 1,37 miljard euro, een daling van 5,4 procent. Telecompaper rekent voor dat over heel 2013 de krimp tussen de drie en vier procent zal bedragen, tot 5,6 miljard euro.
Tot zover de Sprout update van 31 mei. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de nieuwsupdate van Sprout, plus inspirerende verhalen, tips & tricks, expertblogs en columns.