De Nederlandse bevroren-voedselbranche verwerkte minder aardappelen dan in 2012. Maar door hoge aardappelprijzen na een koud voorjaar bleef de omzet gelijk en bleef Nederland, gemeten in euro’s, de grootste producent van diepvriesaardappelen.
Nederland produceerde vorig jaar 1,4 miljard kilo diepvriesaardappelen. België verwerkte zo’n 60 miljoen kilo meer en was daarmee naar hoeveelheid de grootste producent van Europa. Nederlanders aten zelf 306 miljoen kilo diepvriesaardappelen, ofwel ruim 18 kilo per hoofd van de bevolking.
De Nederlandse productie van diepvriesaardappelen had een waarde van 1,1 miljard euro. Daarnaast werd voor 230 miljoen euro ingevoerd. Verreweg het meeste, 87 procent, is bestemd voor de export. Ruim drie kwart gaat naar Europese landen, in het bijzonder het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Opvallend is dat Saoedi-Arabië en Brazilië op plaats vier en vijf komen.