Als er miljoenen mensen niet werken, wordt door die werklozen geen product geleverd en dient de geldhoeveelheid te krimpen. Als ze wel werken, dan groeit de geldhoeveelheid juist. Obama wil drie tot vier miljoen mensen aan werk helpen, die een product maken, waarvoor de Federal Reserve of the USA geld in omloop kan brengen. Zo ongeveer duizend miljard dollar, uit reserve of door de drukpers. Dus door de productie van de werklozen wordt het geheel betaald.
Critici schreeuwen dat het Obama-product waardeloos zal blijken te zijn, of in ieder geval het geld niet waard is. Het zou alleen een enorme inflatie ten gevolge hebben met uiteindelijk nog meer werkloosheid. Obama stelt echter dat zijn voorgestelde product van infrastructuur, wegen, bruggen, telecommunicatie en onderwijs veel meer waard zal blijken te zijn in de directe toekomst dan er nu voor betaald
wordt. “Het is een broodnodige inhaalslag om de concurrentiepositie van de USA in de wereld te garanderen.”
De injectie van Bush van november van 350 miljard heeft een rondje gemaakt met een negatieve productiviteit van een paar procent, aldus Bernanke, chairman van de Federal Reserve op 13 Januari 2009, tijdens een lezing voor de London School of Economics. De banken leenden geld van de overheid, dat de banken niet stopten in kredietverstrekking voor de economie, maar om staatsleningen te kopen, die nota bene werden uitgegeven om de banken te herfinancieren. De banken boekten op het rondje een paar procent verlies. Productie noch consumptie werden er ook maar iets beter van. Obama wil dat nu in de volgende ronde voorkomen door zijn product van infrastructuur en onderwijs te verplichten en die rechtstreeks te financieren, desnoods zonder tussenkomst van de banken.
In Nederland ging het niet veel beter. Wouter Bos kocht ABN Amro en Fortis en stopte er geld in dat hij leende met staatsobligaties, die deels werden gekocht door, onder andere, ABN Amro. Bijna een compleet rondje Bos, met als enige resultaat dat de Bos-politici nu zich allemaal bankier mogen noemen en aan hun salonsocialisme blijvende inhoud hebben gegeven. Dat daarmee de economie is gekrompen,
zal spoedig blijken. De oplossing voor de economische neergang in Nederland is Obamanisme; er moet een product gemaakt worden door de werklozen dat meerwaarde oplevert. Nu, en in de toekomst. Wouter Bos komt er niet door zijn kop in zijn kont te steken, en de rest van Nederland al helemaal niet. We moeten aan het werk, allemaal en keihard!
Jacob Gelt Dekker (60) begon zijn carrière als tandarts, maar is sinds de jaren ‘80 actief als ondernemer. Hij richtte onder meer fitnessketen Splash en One Hour Super Photo op, en bouwde Budget Rent a Car om tot succesvolle internationale onderneming. Daarnaast werkte hij als columnist, schrijver en tv-presentator, en is hij betrokken bij diverse non-profitorganisaties. De laatste jaren houdt hij zich vooral bezig met ondernemingen op Curaçao, waaronder het vijfsterren Kura Hulanda hotel, lodge en museum.