Het fonds zal zich richten op seed-investeringen van van 50.000 tot 250.000 dollar. Hiermee kunnen lokale startups hun groei versnellen en broodnodige investeringen doen.
De Haarlemse oud-advocaat en ondernemer Valerie Vallenduuk (37, rechts op foto boven) van startuporganisatie Present Your Startup is initiatiefnemer van het te lanceren fonds. Afgelopen week organiseerde Vallenduuk de tweede editie van startupwedstrijd Present Your Startup Caribbean, waarbij lokale startups streden om een hoofdprijs van 10.000 Antilliaanse gulden (zo’n 4.700 euro). Fintech-onderneming Ching Caribbean won de competitie met een app om betalingen via creditcards te vergemakkelijken. Op de Caribische eilanden is het op veel locaties nog onmogelijk om elektronisch te betalen.
Groeigeld
Vallenduuk hoopt dat startups zoals Ching Caribbean het Caribisch gebied een economische impuls geven. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben deze startups groeigeld nodig. Kapitaal ophalen op de Cariben is minder eenvoudig dan in Nederland. Bij lokale vermogenden lijkt het fenomeen nog niet ingeburgerd en Nederlandse investeerders lijken bang voor de risico’s van zakendoen op afstand. Door met een fonds te werken met duidelijke richtlijnen, wil Valerie het investeringsrisico minimaliseren.
Dankzij coaching verlagen wij het investeringsrisico
De basis van het fonds bestaat uit een acceleratorprogramma voor 4 maanden, dat Present Your Startup wil uitvoeren. Lokale startups krijgen hier les over businessmodellen, pitchtechnieken en financieringskwesties. Na het programma zal Present Your Startup advies geven aan het investeringsfonds, dat onafhankelijk van de organisatie van Vallenduuk zal werken. Het fonds kan dan bepalen om wel of niet te participeren.
Startups die financiering krijgen, doorlopen vervolgens een jaar lang een incubatieprogramma, waarbij ze meerdere keren per maand coaching ontvangen. “Doordat ze door deze programma’s heen gaan, wordt het investeringsrisico verlaagd”, zegt Vallenduuk. “Coach je ondernemers, dan is de kans groter dat hun bedrijf slaagt.”
Financiële garantstellingen
Het fonds moet een combinatie worden van private- en overheidsinvesteringen. Vallenduuk wil lokale overheden van het Caribisch gebied mee laten investeren. Ook moeten zij zorgen voor financiële garantstellingen voor private investeerders. Indien een gefinancierde startup faalt, kan de overheid een deel van het investeringskapitaal aan private geldschieters vergoeden. Dit ziet Vallenduuk als extra manier om het risico voor investeerders te minimaliseren.
De kans op succes is het grootst op Curaçao
Het fonds zal zich richten op het gehele Caribische gebied, maar zal wel een speciaal voordeel bieden voor Curaçao. Bedrijven die financiering uit het fonds ontvangen, moeten minimaal 2 jaar een vestiging op het eiland openen, als het aan Vallenduuk ligt: “Curaçao is de grootste economie van de ABC-eilanden en hier is de kans op succes het grootst. Omdat de bevolking hier relatief groot is, heb je meer kans om lokale investeerders te vinden.”
10 miljoen
Vallenduuk vertelt dat ze vanaf oktober een half jaar op het eiland zal verblijven, met als doel zoveel mogelijk geldschieters aan boord te krijgen. Ze heeft al met “vijf serieuze partijen” gepraat. Als alles goed gaat, moet het fonds in 2020 gerealiseerd zijn. Het streefbedrag is 10 miljoen dollar, maar moet minimaal een omvang krijgen van 4 miljoen dollar. Kleiner wil Vallenduuk het fonds niet hebben, omdat 2 procent van het bedrag moet worden gespendeerd aan het optuigen van de organisatie. “Denk aan een goed opgeleide fondsmanager, een due dilligence– en administratie-afdeling.”
Zowel Caribische als Nederlandse geldschieters kunnen participeren in het fonds. Volgens Vallenduuk bieden Caribische startups kansen voor Nederlandse investeerders. “Er zit hier veel onontdekt talent”, zegt Vallenduuk. Ze wijst op de finalisten van haar startupcompetitie, die onder meer met businessplannen voor duurzaam bootvervoer en vertical farming kwamen. Daarnaast moet het fonds aan vermogenden die een band met de regio hebben een kans bieden “iets terug te doen”. “Je bent aan het weldoen en maakt een goede kans je investering te laten renderen.”