Wat is Safeguard?
Safeguard is voor het alarmeren van medewerkers tijdens een calamiteit binnen een bedrijf. Je kunt het systeem zien als de moderne variant van de oeroude pieper en portofoon, maar dat is slechts een klein deel van de mogelijkheden. Zo detecteert de dienst door middel van Geofencing automatisch of oproepbare medewerkers aan- of juist afwezig zin. Tijdens een noodgeval alarmeert het systeem dan automatisch de juiste personen op basis van aanwezigheid of op basis van een specifieke situatie.
Ook kunnen er vooraf gedefinieerde scenario’s toe worden gevoegd, zodat hulpverleners precies weten wat ze in een bepaalde situatie moeten doen. Omdat communicatie tijdens noodsituaties letterlijk van levensbelang is, er een conference call modus als vervanging van de portofoon. Ook kunnen er checklists toegevoegd worden aan de app voor ontruimingsplannen, BHV-plannen of voor Eerste Hulp. Die kunnen op hun beurt weer specifiek gemaakt worden per locatie, zodat hulpverleners alleen de voor hen relevante informatie te zien krijgen. De applicatie volgt de prestaties tijdens een noodsituatie of oefening. Met die data kunnen de processen verder geoptimaliseerd worden. Dat levert volgens de oprichters niet alleen een snellere responstijd op, maar kan ook voor kostenbesparingen zorgen.
Wie zitten erachter?
Safeguard is opgericht door Ingmar Vroege (27) en Gertjan Leemans (27). Het ondernemen zit er al vroeg in bij de twee. Al tijdens hun middelbare schooltijd zijn ze samen bezig met meerdere projecten. Als zakenpartners staan ze aan de wieg van verschillende bedrijven. Zo lanceren ze in 2016 Poké Radar, een app die fanatieke Pokémon Go-spelers helpt bij het vinden van Pokémon-figuurtjes. Binnen drie weken wordt de app meer dan een miljoen keer gedownload.
Naast het bouwen van apps houden de twee zich op dat moment ook bezig met consultancy voor grote klanten als KLM en Achmea en werken ze samen met bouwers en ontwerpers van superjachten om virtual reality visualisatie mogelijk te maken. In 2015 worden de ondernemers benaderd door het Amphia Ziekenhuis in Breda. Daar is behoefte aan een app die laat zien waar hulpverleners zich bevinden. Ook mag de ouderwetse portofoon vervangen worden door dezelfde app.
Bij Vroege gaat dan een ondernemerslampje branden: “Ik had altijd al veel interesse voor veiligheid vanuit mijn achtergrond in de waterbouwkunde en civiele techniek. Ik heb in die wereld ook genoeg incidenten gezien, die mogelijk voorkomen of sneller opgelost hadden kunnen worden.” Omdat ze ervan overtuigd zijn dat de applicatie met wat aanpassingen voor veel meer bedrijven een uitkomst kan betekenen, besluiten de twee ondernemers om zich vanaf de zomer van 2017 volledig op Safeguard te richten.
Wie zitten er op te wachten?
Kortgezegd, iedereen die iets te maken heeft met veiligheid op de werkvloer. Klanten zijn vaak de grotere bedrijven met meer dan 100 werknemers. Bedrijven die daardoor juist ook met complexe veiligheidsvraagstukken te maken hebben. Denk daarbij aan bouwbedrijven, ziekenhuizen, scheepswerven, voetbalstadions, maar ook corporate bedrijven met grote kantoorgebouwen en dus ook veel medewerkers.
Bij dergelijke organisaties is het belangrijk dat er duidelijke veiligheidsplannen liggen en dat die bij calamiteiten ook gevolgd worden. Volgens de oprichters is dat met de applicatie van Safeguard een stuk makkelijker en toegankelijker dan via de vaak dikke stapels ordners met documentatie, die nu nog vaak gebruikt worden. Bovendien blijven de veiligheidsplannen beter up to date, dankzij de gegevens die automatisch verzameld worden bij het gebruik van de app.
Hoever is de ontwikkeling?
Safeguard heeft een volledig werkend product en heeft inmiddels al meer dan 40 klanten aan kunnen sluiten. Grote bedrijven als BAM, KPN en het RDW gebruiken Safeguard in heel Nederland om de veiligheid van hun eigen organisatie te waarborgen. De volgende stap in de ontwikkeling van het platform is het kunnen voorspellen van ongelukken of incidenten op het werk. De software kan op basis van beelden nu al herkennen of iemand wel of geen helm draagt op een bouwplaats.
Ook moet de techniek kunnen zien of iemand een wapen trekt. Dat lukt nu al goed met messen en pistolen. Naast het herkennen van beelden zijn de ontwikkelaars ook bezig met het toepassen van geluidsanalyse. Als iemand bijvoorbeeld drie maal om hulp roept, dan kan automatisch de locatie doorgestuurd worden naar hulpverleners. Op dit moment draait Safeguard pilots om de innovaties te testen.
Wat is het business model?
Safeguard volgt het SaaS-model, waarbij de klant per gebruiker per maand of per jaar betaalt. In de toekomst willen de ondernemers naar een pay-per-use model. Bedrijven kopen dan credits in. Wordt er gebruik gemaakt van de applicatie, dan loopt het tegoed ook af. Bedrijven betalen dan ook niet, zolang de dienst niet gebruikt wordt.
Nog geld nodig?
Jazeker! Om het platform te kunnen ontwikkelen waarmee door middel van data en AI ongelukken of calamiteiten voorspeld kunnen worden is funding nodig. De oprichters zijn in gesprek met angel investeerders en venture capitalists om het benodigde groeigeld binnen te halen. Dat gaat in elk geval deels in samenwerking met Startupbootcamp, waar Safeguard is geselecteerd voor het zogenaamde Smart Cities & IoT programma.