Wat is iQ2?
iQ2 is een Nederlands innovatiebureau voor high-tech-sportproducten, die helpen bij het verbeteren van de sportervaring van de gebruiker. De startup richt zich daarbij in eerste instantie op wielrennen, moutainbiking en de triatlon. Later zullen ook andere sporten aan de beurt komen. Hierbij zal vaak hoogwaardige technologie gebruikt worden om sportprestaties te optimaliseren.
Het eerste product van iQ2 (spreek uit: iQsquare) is een powermeter. Dat is een apparaat dat je kunt bevestigen aan de trapper van je moutainbike of wielrenfiets. Het meet in real-time de kracht van je benen terwijl je trapt. Je leert daardoor beter je krachten te doseren, zonder dat je last hebt van de gemiddelde 20 seconden vertraging die een hartslagmeter met zich meebrengt.
Nu is dit zeker niet de eerste powermeter op de markt, maar volgens de makers is hij wel veel beter en een stuk goedkoper dan die van de concurrentie. Zo kun je de iQ2 makkelijk wisselen tussen verschillende fietsen. Bovendien is hij ook geschikt voor alle soorten racefietsen en mountainbikes. Daarnaast is de powermeter waterdicht en beschermt de stevige behuizing het binnenwerk tegen stof en vuil. Via bluetooth verbind je hem met elke fietscomputer en met de bijbehorende app, waarmee je de meter kunt aanpassen aan de fiets. Kost een gangbare powermeter al gauw zo’n 400 euro, de iQ2 kost de helft van die prijs.
Keesjan Klant en Woud Vleugel zijn de oprichters van iQ2. Op deze foto worden ze in, eh, real-time vereeuwigd. Arty farty!
Wie zitten erachter?
We dachten: kan dit niet beter?
De twee oprichters van iQ2 zijn beiden fanatieke wielrenners en triatleten. Keesjan Klant (56) werkt al 30 jaar als zelfstandig productontwerper en Woud Vleugel (38) heeft een achtergrond als elektrisch ingenieur. Toen ze zelf zochten naar een geschikte powermeter schrokken ze van de prijs en het gebrek aan functionaliteiten bij het bestaande aanbod. “We vroegen ons af of dit niet beter kon. Uit pure nieuwsgierigheid gingen we met die vraag aan de slag”, aldus Klant. De grootste uitdaging was de vraag hoe je een goedkopere powermeter kunt maken, die ook nog eens geschikt is voor massaproductie.
Een klein technisch detail bracht de doorbraak. Het meten van het vermogen in een powermeter gaat met behulp van zogenaamde rekstroken. Die meten hoe ver het materiaal rekt, zodra er krachten op worden uitgeoefend. Deze rekstroken worden normaal gesproken handmatig aangebracht in het apparaat. Dat maakt massaproductie onmogelijk en dus gaat de prijs omhoog. De oprichters van iQ2 zijn er in geslaagd om een nieuwe techniek te ontwikkelen waardoor deze rekstroken direct op het materiaal worden aangebracht tijdens de productie. Niet alleen kunnen daardoor de kosten omlaag, maar volgens iQ2 is deze manier ook een stuk betrouwbaarder en wordt de powermeter nauwkeuriger.
Wie zitten erop te wachten?
De powermeter is bedoeld voor sportieve fietsers. Denk daarbij aan triatleten, mountainbikers en wielrenners. Het niveau waarop je de sport beoefent, maakt daarbij niet uit. Iedereen die zijn of haar prestatie op de fiets wil verbeteren, heeft volgens de startup baat bij de iQ2. Bovendien, zo denken de oprichters, kun je de powermeter prima cadeau doen aan een enthousiaste fietser. “Omdat de iQ2 op elke racefiets en mountainbike past, hoef je niet eerst uit te zoeken welke fiets iemand anders heeft”, aldus Klant. “Ook is de prijs voor veel mensen een stuk aantrekkelijker dan bij het huidige aanbod.”
Dit is hem dan: de beruchte iQ2-powermeter. Klein maar fijn, zullen we maar zeggen.
Hoe ver is de ontwikkeling?
Na een succesvolle crowdfundingcampagne op Kickstarter is het team direct aan de slag gegaan met het inrichten van de massaproductielijnen bij een Britse fabriekspartner. De eerste testmodellen moeten binnenkort van de band rollen. Daarna is het tijd om de software te testen en te verbeteren. De mensen die de crowdfundingactie hebben gesteund, kunnen de komende weken hun iQ2-powermeter in de bus verwachten.
De twee oprichters zijn nu natuurlijk druk bezig met de productie van dit eerste product, maar daarbij blijft het niet als het aan hen ligt. De ideeën voor nieuwe producten liggen al klaar op de tekentafel. Zodra de powermeter in productie is en online verkocht wordt gaan ze met nieuwe producten aan de slag. Welke dat zullen zijn, willen de oprichters uit concurrentieoverwegingen op dit moment nog niet kwijt.
Wat is het businessmodel?
De iQ2 zal vooralsnog niet in fysieke winkels te vinden zijn. De ondernemers willen de powermeter direct internationaal en op grote schaal via het internet verkopen. Zo blijven de kosten minimaal en heb je toch een maximaal bereik, is de overtuiging.
Nog geld nodig?
Kom maar door! Extra financiering is zeer welkom, aldus de startup. Via Kickstarter haalden de ondernemers binnen 8 uur het streefbedrag van 100 duizend dollar op. 30 dagen later stond de teller op 1 miljoen dollar. Op dit moment is de iQ2-powermeter nog beschikbaar op crowdfundingplatform Indiegogo. Daar staat de teller inmiddels op ruim 1,4 miljoen euro.