1. Startups haalden half miljard op
Volgens de website Startupjuncture hebben Nederlandse startups het afgelopen jaar voor 500 miljoen euro kapitaal opgehaald bij investeerders en via crowdfunding. De helft van die berg geld komt voor rekening van Adyen, de betaalprovider die onlangs 250 miljoen dollar ophaalde. Toch haalden nog eens 10 bedrijven meer dan 8 miljoen euro op, waaronder Jitse Groens Takeaway.com (74 miljoen) en big-dataspecialist Elasticsearch (56 miljoen). Een indrukwekkend lijstje, dat uitgebreider is dan dat van 62 miljoen waar NRCQ onlangs mee kwam.
2. Een vijfde meer mobiele kerstinkopen
We kopen steeds meer via smartphone en tablet: de online kerstaankopen groeiden met 8,3 procent, mobiel met 20,4 procent. Volgens marktonderzoekers van IBM is 57 procent van het bezoek aan webwinkels rond Kerst mobiel, 35 procent van de aankopen wordt ook mobiel afgerond. Verder blijkt dat veel meer smartphones dan tablets worden gebruikt bij de online aankopen, in respectievelijk in 40,6 en 15,9 procent van de gevallen. Apple-gebruikers spenderen meer dan Android-gebruikers: 97,28 dollar versus 67,40 dollar.
3. Sociale supermarkt tegen verspilling
In Londen is een supermarkt geopend waar minderbedeelden producten kunnen kopen voor prijzen die tot zeventig procent lager zijn dan in de gewone super. De oprichters willen daarmee voedselverspilling verminderen. Grote ketens als Asda, Marks & Spencer en Tesco werken mee aan het initiatief door hun restpartijen in de zogenoemde Community Shop aan te bieden. Armlastige buurtbewoners kunnen na registratie terecht bij de sociale supermarkt voor een compleet assortiment.
4. Instacart 2 miljard waard
Instacart heeft 220 miljoen dollar opgehaald in een geldronde die de boodschappendienst waardeert op 2 miljard dollar, meldt Re/code. Dat is alweer een stuk meer dan de 400 miljoen waartegen een half jaar geleden investeerders nog instapten. Het dezelfde dag bezorgen van boodschappen slaat dan ook goed aan. Instacart wil uitbreiden naar andere categorieën dan kruidenierswaren en moet bovendien snel groeien om Amazon, dat vergelijkbare plannen heeft, voor te blijven. Waar blijft de Nederlandse Instacart?
5. Uber stopt in Spanje, verliest taxi’s in Brussel
De politie van Brussel heeft afgelopen weekeinde vier taxi’s van Uber-chauffeurs in beslag genomen. In België is Uber illegaal, de overheid zet er mystery shoppers in om chauffeurs te betrappen. Over twee weken kunnen de chauffeurs hun auto weer terugkrijgen, tegen betaling van 3000 euro. Uber trekt zich weinig aan van het verbod op zijn dienst in België en Nederland, maar stopt in Spanje wel tijdelijk met UberPop na een rechterlijk verbod. In afwachting van het hoger beroep en overleg met de politiek over aangepaste wetgeving.
6. Burton vecht voor prijs
De ondernemende broers Göbel, die met hun Burton Car Company eendjes omtoveren in nostalgische roadsters, voeren een Facebook-actie om de ondernemersprijs te verzilveren die ze in 2004 kregen via het RTL-programma 100% ondernemer. De mediacampagne ter waarde van 100.000 euro hebben ze nooit gekregen. RTL Nederland beschouwt zich niet als de organisator van de wedstrijd en acht de vordering verjaard, en ook organisator Advance Netherlands BV, een mediabedrijf van Reinout Oerlemans dat hij enkele jaren geleden stopzette biedt geen verhaal. Producent Eyeworks geeft om dezelfde redenen als RTL niet thuis.
7. En dan dit: piemel van Play-Doh maakt ouders woest
Woede en onbegrip bij ouders die hun kroost met kerst een kleisetje gaven van Play-Doh waarin een van de hulpstukken onmiskenbaar de vorm van een penis had. De klantservice draait overuren om de storm van protesten op social media te doorstaan, maar er is inderdaad weinig anders te maken van het buisje waarmee de kleine zijn kleitaart kan voorzien van een kwakje glazuur.
Tot zover de Sprout update van woensdag 31 december. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren