DEN HAAG (ANP) – Familiebedrijven spreken tot de verbeelding. Zij zijn een gewild onderwerp van dramaseries, waarin het voortbestaan van het bedrijf meestal wordt bedreigd door gekonkel en ruzie in de familie.
Dat gebeurt ook in werkelijkheid, vertelt Ernst Groenteman van advies- en accountantsfirma KPMG. Hij is betrokken bij het selecteren van bedrijven voor de Familie Bedrijven Award, die woensdagmiddag door premier Mark Rutte in Den Haag wordt uitgereikt aan een van de vier finalisten (Royal Agio Cigars, Breman Installatie, Nijhof Wassink, Westland Kaas).
Criterium 1 waarop de meedingende bedrijven dan ook worden getoetst, is hoe het eigendom, het bestuur en de beleidsvoering zijn geregeld. ,,Goed bestuur en governance zijn een absolute voorwaarde. Als je dat niet goed regelt, haal je eventuele ruzie in de familie het bedrijf in.”
Raad van commissarissen
Cruciaal is volgens Groenteman dat er ,,een onafhankelijke en heel goede raad van commissarissen is” die toezicht houdt. ,,Familiebedrijven kunnen onmogelijk goed functioneren zonder zo’n tussenlaag die conflicten kanaliseert. Je moet het professioneel tot in de puntjes regelen. Je moet voorkomen dat iedereen kan binnenwandelen om een directiefunctie op te eisen.”
De vier finalisten die na een eerste selectie van 800 bedrijven werden genomineerd, voldoen uiteraard ruimschoots aan dit en de andere criteria op het gebied van familiewaarden, continuïteit, rendement, groei, internationalisatie, innovatie en maatschappelijke betrokkenheid.
Familie Bedrijven Award
De Familie Bedrijven Award is een initiatief van ondernemer John Fentener van Vlissingen, telg van de familie die eigenaar is van de in 1896 als steenkolenhandel opgerichte SHV. SHV geldt als het grootste familiebedrijf van Nederland. Het miljardenconcern is actief in tal van sectoren, onder meer energie, transport en detailhandel.
John Fentener van Vlissingen wil met de prijs, die voor het tweede jaar wordt uitgereikt, het grote belang van familiebedrijven voor de Nederlandse economie onder de aandacht brengen.
Op de website van zijn stichting Familie Bedrijven Award vermeldt hij in dat verband, dat Nederland circa 260.000 familiebedrijven telt, die samen goed zijn voor bijna de helft van de werkgelegenheid (49 procent) en meer dan de helft van het nationaal inkomen (53 procent).