1. Belastingdienst neemt schijnzelfstandige thuiszorg op de korrel
Strenge controles van de Belastingdienst op schijnzelfstandigheid in de zorg bedreigen het voortbestaan van de terminale thuiszorg, zeggen betrokkenen in Nieuwsuur. Zzp’ers zijn cruciaal voor de zorg aan stervenden en dat is met alleen mensen in loondienst niet te leveren, zeggen zij. De fiscus heeft 1200 zzp’ers aangemerkt als schijnzelfstandige; die mogen niet meer in de zorg werken. 600 daarvan zijn inmiddels tegen die beslissing in beroep gegaan.
2. Er gaat niks boven crowdfunding in Groningen
Tweede kamerlid Arno Rutte (VVD) opent vandaag in Groningen de twee CrowdfundingHub, een verzamelplek voor kennis, opleiding en onderzoek over crowdfunding. Het idee van de zo’n CrowdfundingHub werd in januari opgezet door Ronald Kleverlaan en Peter Nelissen en kreeg een eerste kantoor in Amsterdam. De hubs worden ook gebruiks als werkplek voor verschillende crowdfundingprofessionals. De opening in Groningen valt samen met de ’Nationale Week van de Crowdfunding’, van 22 tot 26 september.
3. Schoonmaakstartup Helpling boent Australië
Helpling, een platform voor het boeken van schoonmakers, gaat nu ook in Australië aan de slag. Klanten voeren hun postcode in en het aantal benodigde schoonmaakuren en worden gekoppeld aan een schoonmaker (die zelfstandig ondernemer is). Het Duitse Rocket Internet lanceerde de dienst – die is afgekeken van het Amerikaanse HomeJoy – in april in Europa, en enige tijd later ook in Nederland. De twee chefs van Helpling, Benedikt Franke en Philip Huffmann zijn twee van de sprekers tijdens Sprout Challenger Day.
4. DuckDuckNo
Oprichter Gabriel Weinberg van de privacy-zoekmachine DuckDuckGo wil zich graag onderscheiden van Google, maar in China wordt hij nu net als Google geblokkeerd door de voor transparantie bevreesde Communistische Partij. Weinberg weet niet vanaf welke datum DuckDuckGo geblokkeerd werd, maar de afgelopen maanden was de zoekmachine voor Chinezen in ieder geval nog gewoon te raadplegen. Bing en Yahoo zijn akkoord gegaan met het censureren van zoekresultaten en mogen daarom wel zoekdiensten leveren in China.
5. Chinees toerist weet Nederland te vinden
Ondertussen stijgt het aantal bezoekers uit China de komende jaren explosief, voorspelt het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen. De verwachting is dat het aantal Chinese bezoekers over tien jaar is verviervoudigd, tot 800.000 Chinese toeristen in 2025. Bedrijven springen hier natuurlijk op in. Op Schiphol zijn teksten in taxfree winkels ook in het Chinees. In de Bijenkorf spreken sommige medewerkers Chinees en er zijn volgens de NOS diamantairs die Chinezen in dienst hebben genomen om klanten te werven.
6. Overname Mecom wekt wantrouwen AFM
Toezichthouder ACM gaat de overname van mediabedrijf Mecom door De Persgroep extra onderzoeken. Volgens de toezichthouder is er een risico dat advertentietarieven stijgen door de marktmacht van het gecombineerde bedrijf. ‘De Persgroep en Mecom zijn samen dusdanig groot dat adverteerders vrijwel niet meer om hen heen kunnen voor een advertentie in een dagblad’, aldus de waakhond. De Persgroep (Volkskrant, Trouw, Parool, AD) maakte de overname eind juni bekend. Mecom is de eigenaar van Wegener groep, dat een groot aantal regionale kranten bezit.
7. En dan dit: startups in Gaza
Israël staat al langer bekend als techland, maar ook in het naastgelegen Gaza ontstaat ondanks alle ellende een veelbelovende startupscene, schrijft Geektime.com. Palestijnse techondernemers kunnen inmiddels terecht bij een accelerator (Gaza Sky Geeks) en een Startup Weekend. Daar komen overigens bijna net zoveel vrouwen als mannen op af, zegt de directeur van Gaza Sky Geeks.
Tot zover de Sprout update van maandag 22 september. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van vrijdag